Brnabić u Antaliji: Priština se pozivala na Briselski sporazum, to rade samo kad im odgovora

ana brnabic
Izvor: rts

Premjerka Ana Brnabić prenela je danas, nakon plenarnog sastanka Procesa saradnje u Jugostičnoj Evropi, da je kosovska predsednica Vjosa Osmani pozvala učesnice koje nisu priznale Kosovo da to učine, i da to, kako je istakla, govori o nedostatku političke pristojnosti predstavnika Prištine, prenosi Tanjug.

“Bilo je provokacija, a ja sam kratko odgovorila, jer iz poštovanja prema domaćinima nisam želela da ulazim sa njom u bilo kaku raspravu”, rekla je Brnabić novinarima.

Kako je rekla, istakla je da to suprotno svakom protokolu i izražava ogromno nepoštovanje prema domaćinu, ali i prisutnim delegacijama koje nisu priznale nezavinost Kosova.

“Nisam želela da ulazim u to. Ona je tim istupom najbolje govorila o sebi, i njihovoj političkoj pristojnosti, odnosno o nedostatku iste”, rekla je Brnabić.

Premijerka Brnabić ističe da Vjosa Osmani, predsednica Kosova, nije glasala protiv dokumenata - Dekalaracije i Godišnjeg izveštaja o radu, kao i Strateškog dokumenta za Jugoistočcnu Evropu 2030. Izrazila je svoju rezervu, ali je pustila da se dokumenti usvoje.

"Na svakom mestu gde se pominje Kosovo nije samo sa zvezdicom nego sa fusnotom", kaže premijerka objašnjavajući da Osmani nije sprečila usvajanje dokumenata ali je izrazila rezervu.

Premijerka je navela, i istakla da je zanimljivo, da se danas Vojsa Osmani pozvala na Briselski sporazum i rekla da fusnota ide samo kada se prvi put pomene Kosovo.

"Pozivaju se na Briselski sporazum kada im odgovara. Ta politika ne prestaje da iznenađuje", kaže.