Brnabić: Važni odnosi sa Japanom, Ukrajina u fokusu, objasnila sam položaj Srbije

Ana Brnabić
Izvor: RTV/Vlada Republike Srbije

Premijerka Ana Brnabić, na kraju posete Japanu, istakla je da je imala važne razgovore u Tokiju i da se nada da će oni doprineti daljem razvoju saradnje dve zemlje, te prenela da je i u razgovorima u Japanu u fokusu bilo pitanje Ukrajine i stava Srbije prema tom pitanju, prenosi RTV.

"Imala sam dobar sastanak sa japanskim premijerom. Iskoristićemo razgovore da dalje gradimo naše političke i ekonomske veze sa Japanom. Kuriozetet na ovim političkim sastancima, pa i sa premijerom, je da nekada deluje kao i da nismo odlazili iz Evrope. Tema Ukrajine je toliko prisutna na sastancima i pozicija i položaj Srbije prema tom pitanju, to jest da li ćemo uvoditi sankcije ili ne, kako nismo još", rekla je Brnabić u izjavi srpskim novinarima.

Istakla je da su sastanci u Japanu bili dobra prilika da još jednom obrazloži principijelnu poziciju Srbije i dodala da će to biti korisno, jer je Japan zemlja gde dolazak investitora zavisi od preporuke vlade.

"Bilo je korisno videti se sa premijerom Japana i obrazložiti našu poziciju. I juče na radnom doručku sa predstavnicima parlamentarne lige prijateljstva Japana i Srbije, takođe sam imala prilike da govorim o ovim stvarima, obrazložim principijelnu i jasnu poziciju Sbrije, što će, nadam se, doprineti da se naša pozicija bolje razume, da nema nikakve efekte na dodatne investicije Japana", kazala je ona.

Rekla je da se vraća u Srbiju sa dosta optimizma da ćemo imati dobre vesti s tim u vezi pred nama, ako ne u ovoj, svakako u idućoj godini.

"Japanska politika je dosta drugačija od one u Evropi i drugim krajevima sveta. Ne vrše pritisak, ali su zainteresovani da čuju kakva je naša pozicija, zbog čega nismo uveli sankcije, kako se naša pozicija poklapa sa njihovom, a ona je u suštini ista. Ni mi nismo neutralni po tom pitanju. Naša pozicija je jasna, pridružili smo se rezolucijama UN i deklaracijama EU, osudili agresiju. Naše Ministarstvo spoljnih poslova je jasno reklo da nećemo priznati rezultate referenduma. Jedina razlika je što ne želimo da uvedemo sankcije Rusiji. Imamo za to dobre obrazložene razloge. Bilo je dobro da se to objasni", istakla je ona.

Poručila je da će Srbija dati sve od sebe da dalje gaji i ulaže u odnose sa Japanom, jer su oni bitni politički i ekonomski.

Na početku sastanka sa premijerom Japana Fumiom Kišidom u državnoj vili Akasaka, Kišido se zahvalio srpskoj premijerki zbog dolaska na državnu sahranu bivšeg japanskog premijera Šinza Abea.

Podsetio je da je Abe posetio Srbiju 2018. godine nakon čega su japanski investitori uvećali svoja ulaganja u Srbiju.

Dodao je da Srbija i Japan obeležavaju 140 godina diplomatskih odnosa, te istakao prijateljstvo i saradnju dve zemlje.

Premijerka Brnabić je rekla da joj je čast što je predstavljala Srbiju na državnoj sahrani Šinza Abea, koji je, kako je istakla, bio je veliki prijatelj Srbije i uradio je mnogo za jačanje partnerstva, političkih i ekonomskih odnosa Srbije i Japana.

Dodala je da je u Tokiju razgovarala sa privrednicima koji ulažu u Srbiju.

"Ponosni smo što smo dom kompanijama poput Nideka, Jazakija, Tojo tajersa... Japanske kompanije u Srbiji zapošljavaju 4.000 ljudi", rekla je Brnabić.

Odnosi Srbije i Japana su tradicionalno dobri i prijateljski, uz obostrani interes za intenziviranje saradnje u svim oblastima i jačanje političkog dijaloga.

Takođe, ekonomski odnosi Srbije i Japana su u usponu, prošle godine ostvaren je rekordan obim robne razmene, a japanske kompanije poslednji nekoliko godina ulažu na srpsko tržište.

Sa ministrom Taro Кonom o digitalizaciji i elektronskoj upravi

Premijerka Ana Brnabić sastala se u Tokiju i sa ministrom za digitalizaciju Japana Taro Кonom, a razgovarali su o važnosti digitalizacije i razvoju elektronske uprave koji su, kako je ocenila u objavi na Instagramu, ključni za sve građane i privredu.

Radujemo se početku implementacije Ninja (Next INnovation with Japan) akceleratora, tromesečnog akceleratorskog programa namenjenog startapima u fazi intenzivnog rasta, koji sprovodi Inicijativa Digitalna Srbija u partnerstvu sa japanskom agencijom za međunarodnu saradnju.

"Ministru Taro Кonou predstavila sam potencijale Srbije u oblasti digitalne transformacije, a posebno potencijale za saradnju u oblasti veštačke inteligencije sa našim Institutom za veštačku inteligenciju i BIO4 kampus", navela je premijerka u objavi na svom Instagram nalogu.

Premijerka se tokom boravka u Tokiju susrela i sa predsednikom Parlamentarne lige prijateljstva Japan - Srbija Ićiro Asavom i generalnim sekretarom Minoru Kuićijem.

"Razgovarali smo o daljem unapređenju sveukupnih odnosa Srbije i Japana", objavila je premijerka Srbije na Instagramu posle sastanaka u Japanu.

Poziv japanskoj carskoj porodici i premijeru da posete Srbiju

Premijerka Ana Brnabić izjavila je nakon razgovora sa premijerom Japana Fumiom Kišidom u Tokiju, da je otvoren poziv japanskoj carskoj porodici da poseti Srbiju, a da je poziv za posetu uputila i svom japanskom kolegi.

"Imamo otvoren poziv za carsku porodicu da poseti Srbiju, ja sam taj poziv ponovila i premijeru Kišidu. I njemu sam uputila poziv da poseti Srbiju", rekla je Brnabić novinarima.

Poručila je da će dati sve od sebe da nastavimo da gajimo i ulažemo u odnose Srbije i Japana, jer su našoj zemlji važni ti odnosi, i ekonomski i politički.