Brnabić: Vučić se izborio da EU i SAD danas kažu da sporazum nije o priznanju, već o normalizaciji

Ana Brnabić
Izvor: Kosovo Online

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da je predsednika Aleksandra Vučića opozicija napadala pre sastanka u Briselu, ali da su se napadi nastavili i posle tog sastanka na kojem Vučić nije potpisao ništa, ocenivši da su ti napadi u službi destabilizacije Srbije, prenose Novosti.

"Borba kvazi opozicije nije borba za Kosovo i Metohiju, već za vlast po svaku cenu", rekal je Brnabić.

Ona je gostujući na televiziji Hepi, kazala da "tajkunski mediji plasiraju laži kako bi se uvela neka vrsta konfuzije u narodu".

"Pre predsednikovog sastanka u Briselu, prethodne nedelje su najavljivali dan D i da će potpisati dokument u Briselu, izdati, priznati, kapitulirati i to nije u političkom žaru borbe, već je plasirano da bi se destabilizovala Srbija", kazala je Brnabić.

Dodala je da postoje dve strane napada, ii to napadi pre Brisela kada je opozicija pokušavala da oslabi Vučića i Srbiju i napadi posle Brisela kada se pokazalo da je sve što su pričali bila laž.

"Kako bi se izborili za koji milimetar vlasti ili koji glas više, time što oni tobože čuvaju nacionalne interese Srbije. Zarad toga su slabili poziciju Srbije. Druga strana je nakon Brisela, kada se pokazalo da je sve što su pričali bila laž. Kada se pokazalo da predsednik tamo nije bilo šta potpisao i kada je rekao da neće biti priznanja nezavisnosti Kosova niti će biti dozvoljeno njihovo članstvo u UN", podseća predsednica Vlade.

Prema njenim rečima, nakon Brisela nastavljaju se laži i "muti se voda".

"Hoće da zbune ljude. Sada više nije važno da li je bio potpis ili nije, a nije bio, i Aleksandar Vučić je odbio da potpiše. Nastavljaju da interpretiraju neke stvari koje su potpuno jasne. Vi kada pogledate šta govore albanski političari u Prištini onda vam je potpuno jasno šta je sve izborio Aleksandar Vučić", ističe Brnabić.

Kako dodaje, nema kraja lažima i borba" kvazi-patriotske" opozicije nije borba za Kosovo, već za vlast po svaku cenu.

"Ukoliko lažima pokušaju da oslabe Vučića, da bi dobili koji glas više, oni će to uraditi, bez obzira kakve to posledice ima po status Kosova i Metohije i našu borbu u Briselu", dodala je Brnabić.

Istakla je da opozicija dobro zna da Vučić nije izdajnik i da se izborio za stvari koje su pre 10 godina delovale nemoguće.

"A to da je izdajnik mu spočitavaju ljudi koji kada su bili na vlasti nisu ništa uradili", navela je ona.

Naglasila je da je Vučić izdejstvovao povlačenje priznanja Kosova i da se izborio za ZSO.

"To je naše oružje i oruđe u rukama, čega se mi držimo, pošto oni neće da formiraju ZSO. A pošto je to prva tačka dnevnog reda, dalje nema implementacije. Vučić se izborio za to da EK, EU i SAD danas kažu da sporazum nije o priznanju, već o normalizaciji. Kada je to bilo pre Aleksandra Vučića", upitala je Brnabić.

Dodaje da opoziciji ne ide u prilog da se sadašnja vlast bori za Kosovo zato što su imali 10 godina da se bore, a došli do toga da je Kosovo proglasilo nezavisnost i da su priznali granice, pečat, carine.

"To su sve oni uradili, koji se danas busaju da su patriote. Imali su vremena da se bore za KiM onoliko, i bili su u boljoj poziciji od Vučića, pošto Priština tada nije proglasila nezavisnost. Vučić je to izvukao bukvalno kada je ta tema bila završena za sve međunarodne aktere", naglašava.

Brnabić je rekla da je Srbija njena zemlja, i da rezervnu državu nema, kao i da će se boriti za Srbiju.

Navodi da je Haki Abazi, uticajan političar, ne samo među Albancima, nego na svetskom nivou, pošto je vodio Rokfeler fondaciju i finansirao NVO, između ostalog i Sava Manojlovića, rekao da je ZSO omča oko vrata nezavisnom Kosovu.

Dodaje da je ZSO lično i u poslednjem trenutku u pregovore "ugurao" predsednik Vučić.

"To je tada ubačeno, a da niko drugi tada nije u potpunosti razumeo koliko će biti važna ZSO. Tada su na to pristali i predstavnici Prištine i predstavnici EU. Od ZSO danas ne mogu da pobegnu, ni evropski posrednici, ni Brisel, bogami ni Vašington. A i ne žele, pošto je njihov kredibilitet u pitanju. A ne može da pobegne ni Priština. I tu se vidi politička umešnost Aleksandra Vučića", rekla je Ana Brnabić.

Brnabić podseća da je 1.891 albanski terorista pušten iz zatvora tokom prethodne vlasti.

"Svi koji su bili i osuđeni, za koje postoje dokazi. Neki od njih su takvi zlikovci da im se danas sudi u Specijalnom sudu u Hagu. Kod nas im je suđeno za ubistva Srba, silovanja, trgovinu organima... Svi su neselektivno pušteni, i neverovatno je da je Zakonom o amnestiji, traženo da zaključno sa 17. martom 2002. godine svi budu pušteni iz zatvora. Šta je sudbina? Na taj isti dan dve godine kasnije počinje pogrom srpskog naroda na KiM", rekla je ona.

Kaže da su mnogi koji su bili u srpskim zatvorima učestvovali u pogromu protiv srpskog naroda.

"Videla sam preko vikenda da bivši predsednik Srbije Tadić pita kako nas nije sramota da menjamo istinu i kaže da je reagovao, kao tadašnji savezni ministar odbrane. Kako to mislite? To je trajalo pet dana. Počelo je 15, pa 16, 17, 18, 19. Kada ste reagovali ako ste reagovali? Ja o tome pripremam jedan poseban dokument koji će pokazati našem narodu kako je to izgledalo", istakla je.

Brnabić kaže da je so na ranu to što oni koji tada nisu ništa uradili danas govore o pogromu.

"I danas umesto da kažete izvinite, nismo imali čime da reagujemo, nismo imali ni vojsku, niti smo bili ekonomski jaki, vi napadate. E to je sramota", poručuje.

Premijerka kaže da je bivša vlast prihvatila sve - i ono što je traženo, i ono što nije traženo.

"Sam francuski državljanin Miloš Jovanović kaže da niko to nije tražio, ni sa Zapada. Kaže da su to uradili da bi se približili Zapadu. Zbog čega? Zbog Srbije? To vreme je bilo takvo da su sporazumi koji su pravljeni bili da je Priština jedva čekala da ih implementira. Danas Priština ne želi SZO i to dovoljno govori o tome kakav je Briselski sporazum, kako je pregovaran, i koliko je u interesu Srba i Srbije, a koliko Prištine", kaže Brnabić.

Brnabić navodi da koliko god neko pokušavao da muti i dezinformiše, istina ostaje jednostavna.

"Ta anti-državna koalicija i gospođa Stamenkovski širila su laži o meni da imam hrvatski pasoš. Sa druge strane putuje po Srbiji i grli se sa čovekom koji ima francuski pasoš. To joj ni malo ne smeta i govori o njihovom licemerju. A o tome kakve političke standarde baštini Aleksandar Vučić, najbolje govori sledeće. Neki bi rekli danas da mi to francuski državljanin koristimo kao uvredu protiv njih. A mi to nikada nismo govorili, dok nisu počeli da lažu da ja imam hrvatsko državljanstvo", rekla je ona.

Brnabićeva ističe da su vremena danas teška, da je Srbija jedina zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji i da vodi samostalnu politiku.

"Mislim da je to najveći uspeh i najveća tekovina Aleksandra Vučića, ta nezavisna politika. Ovakvi napadi i mešetarenja od strane stranih državljana, ustvari jesu ne zbog KiM već samo i isključivo zato što Srbiju hoće da vrate u ono vreme kada nismo mogli samostalno da odlučujemo. Oni po svaku cenu hoće da oslabe Vučića i SNS kako bi se Srbija vratila na ta vremena. Naše je da se borimo i sačuvamo samostalnu, jaki i stabilnu Srbiju", istakla je premijerka.