Brnabić: ZSO mora da se formira ne kao NVO već po dogovoru

Brnabic
Izvor: Tanjug

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da pitanje Kosova i odnos sa Prištinom ostaje jedan od najvećih izazova i za pitanje bezbednosti zemlje.

Naglasila je da je Srbija implemetirala sve dogovoreno u Briselu i poručila da Zajednica srpskih opština (ZSO), što je obaveza Prišitne, mora biti formirana onako kako je dogovoreno, a ne kao NVO.

Brnabić je gostujuću na TV Pink, navela da oko ZSO nema daljeg dijaloga, te da je razočaravajuće što je EU, koja je, kako je naglasila, strateški cilj i nove vlade Srbije, dozvolila da ZSO ne bude formirana ni sedam godina od kada je dogovorena.

Kako je dodala, civilizacijska je norma i crvena linija da ako nešto ispregovarate i potpišete, to onda i implementirate.

Brnabić je naglasila da pitanje Kosova ostaje par ekselans pitanje za bezbednost Srbije, kako se ne bi dogodilo "da jedan dan neko, namerno ili slučajno, provokacijom napravi situaciju da imamo oružani sukob", kao u slučaju Nagorno-Karabaha.

"To ne možemo da dozvolimo", rekla je Brnabić i ocenila da Srbija ima mnogo više da izgubi od Prištine.

"Nismo zemlja kao 2014. već zemlja koja će biti lider u Evropi po rastu, nezaposlenost je samo 7,3 odsto, prepoznati smo kao lider u digitalizaciji...zemlja smo koja ima sve jači sektor malih i srednjih preduzeća, zemlja sa jakim partnerstvima i sa sve više novih partnerstava", rekla je ona i dodala da te uspehe moramo ljubomorno da čuvamo i da balansiramo.

Priština nije uradila mnogo, kazala je Brnabić i navela da je na Kosovu katastrofa sa nezaposlenošću, kriminalom, korupcijom...

"Zato me plaši da političcari kada nemaju ideje posebno na ovom delu Balkana, kada nemaju ideju kako da naprave kvalitet života, oni onda dižu tenzije.Toga se plašim i zato će to biti jedan od najveći izazova u mandatu buduće vlade", zaključila je Brnabić.
 

Ja
19. Oktobar 2020.
Oni svi znaju da bez szo se nemoze oni sto su sami potpisali lazu i nece da priznaju kakvi su to ljudi?!!!
Ja
19. Oktobar 2020.
Tako se nemoze kako ce biti normalizacija odnosa medju tim ljudima kad bez zso nece ga biti nikad sta rade ti ljudi vec tolko godina je proslo i od zso nema nista misle na taj narod i narod nemoze vise i kolko jos treba da se ceka i da taj narod jos vise umire zar nije bilo dosta?!
gani
19. Oktobar 2020.
G brnabic samo sanjaj dodik republika nilad nece desiti mi nismo bosna tu je drugi teren nikad zsp samo kao zko
sami
19. Oktobar 2020.
haha najaca zemlja evrope haha a narod nema pare na serbiu ni za cigarete samo lazite svoje televizie i portale kao ban ki mun tako je i na serbie kao na severne korea nista narod ne zna samo portale sto kaze bezveze serbia je prva na svetu serbia ovako a narod aplaudira vuqiq vuqiq isto kao na koreju