Budžovi: Normalizacija odnosa Kosova i Srbije važnija od međusobnog priznanja

Jusuf Budžovi
Izvor: Kosovo Online

Istoričar i publicista Jusuf Budžovi smatra da je normalizacija odnosa Kosova i Srbije važnija od međusobnog priznanja, na čemu inače insistira premijer Kosova Avdulah Hoti, i dodaje da nema ništa protiv formiranja Zajednice srpskih opština, uz napomenu da bi ona trebalo da bude formirana u skladu sa Ustavom Kosova.

Budžovi u izjavi za Kosovo Online ukazuje da se razgovori u Briselu vode još od 2011. godine, ali da ne vidi političku volju dve strane za rešvanje problema. Prema njemu, najvažnije je da strane postignu normalizaciju odnosa, odnosno da se reše sva otvorena pitanja "bez velikih ciljeva i ultimatuma".

"Kosovo i svi koji ovde žive treba da imaju perspektivu, a mi je nemamo, ni ovde, ni u Srbiji, ni u regionu. Nisam naklonjen tim političkim frazama da se stvore uslovi za automatsko priznavanje, ali sam pristalica normalizacije odnosa između Beograda i Prištine. Mešanje međunarodne zajednice i njihovih interesa daju drugu dimenziju ovoj problematici", kaže Budžovi.

On podvlači da je nezavisno Kosovo realnost koju svi treba da prihvate, pogotovo Srbija koja je, kako kaže, jedna od zemalja lidera u regionu. Međutim, napominje da Srbija ne treba da politizuje sve što se tiče Srba na Kosovu.

"Od politike običan čovek nema nikakvu korist, ima samo štetu, a nama treba saradnja kulturna, pogotovo privredna i svi drugi oblici saradnje", ističe Budžovi i dodaje da sve zemlje u regionu moraju da prihvate vrednosti Evropske Unije, kako bi jednog dana i same postale zemlje članice.

Ukazuje i da su nedavno nastali dodatni problemi kada je u pitanju normalizacija odnosa Kosova i Srbije, jer "zvanični Beograd pokušava da manipuliše Ustavom Kosova oko formiranja Zajednice srpskih opština". On objašnjava da Ustav Kosova, koji je napisan prema Ahtisarjevom planu, vrlo jasno definiše statut Zajednice srpskih opština.

Budžovi ističe da je Kosovo od samog početka trebalo da insistira na formiranju Zajednice u skladu sa Ustavom Kosova, ali dodaje da još uvek nije kasno da se to pitanje reši.

"Tu dolazi u obzir samo koncepcija Ustava Kosova, da bude jedna zajednica koja neće imati izvršna ovlašćenja, nego jedna zajednica koja bi pomogla Srbima na Kosovu da budu deo institucija i života Kosova”" zaključuje Budžovi.

Volkov
25. Novembar 2020.
Posto se gospodine "medjusobno priznanje" nikada nece desiti vazni su medjusobni odnosi. Ali tesko je gajiti dobre odnose sa nekim koji ti je okupirao tvoju nacionalnu kolevku.