Budžovi: ZSO je trebalo odobriti 2010, kada su okolnosti bile povoljnije

Jusuf Budžovi
Izvor: Reporteri

Publicista Jusuf Budžovi izjavio je za Teve1 da je Zajednicu opština sa srpskom većinom trebalo odobriti 2010. godine, kada su, kako je naveo, Srbi na Kosovu počeli da se integrišu, a okolnosti bile povoljnije.

Prema njemu, potpisivanjem ZSO u tom periodu izbegla bi se mogućnost da se ova tema politizuje.

“Kosovo je moralo 2010. godine odobriti Asocijaciju, kako bi se otklonila svaka mogućnost da se ova tema politizuje. Tada su okolnosti bile mnogo povoljnije iz dva razloga. U političkom spektru, Srbi na Kosovu su od tada počeli da se integrišu u politički sistem Kosova. Drugo, naša tadašnja politika je, iz nekih razloga za koje mislim da imaju veze sa nekim ljudima koji su imali problema sa zakonom, izbegla ovaj put i prešla na razgovor sa Srbijom i napravila da Srbija postane partner”, rekao je on u emisiji "Info Nata".

U međuvremenu, ZSO je nazvao neospornom ustavnom kategorijom.

„Moramo sagledati realnost koja je stvorila glavne uzroke. Uz Ustav Kosova i čitav proces koji je do njega doveo, odnosno kompromise koji su bili neophodni u pregovorima u Beču, Ahtisarijev paket je predviđao i Zajednicu srpskih opština. To je ustavna kategorija, tu nemamo šta da razgovaramo o tome”, dodao je.

On je rekao da Kurti treba sada da ima hrabrosti da izađe sa nacrtom ZSO, ali da je "lopta" prepuštena "protivniku".

„Prepustili smo loptu našim protivnicima, kao što su ranije vlade prepustile Vučiću da uđe u kosovsku politiku i da zapravo vodi politiku Kosova. Kurtijeva vlada sada ima zadatak da izradi nacrt u saradnji sa saveznicima koji su rekli da neće biti u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Kurti mora da skupi hrabrost i sam kreira nacrt Udruženja", rekao je Budžovi.