Bulići: Uzajamno priznanje je centralna tačka sporazuma sa Beogradom

Špejtim Buljići
Izvor: botasot

Gradonačelnik Podujeva Špejtim Bulići rekao je za Bota sot da Priština u dijalogu sa Beogradom štiti interese Kosova, kao i da je uveren da će konačni sporazum, koji će biti postignut, biti u korist mira i bezbednosti u regionu.

On je ocenio da je uzajamno priznanje centralna tačka sporazuma.

Bulići tvrdi da Srbija nemirima na severu pokušava da destabilizuje bezbednosnu situaciju na Kosovu, kako bi se destabilizovala bezbednost na Zapadnom Balkanu.

"Moramo ostati mirni jer su na dužnosti i agencije za sprovodenje zakona i naši saveznici su ovde da garantuju mir i bezbednost na Kosovu", rekao je Bulići.

Na pitanje Koliko je Kosovo blizu članstva u Savetu Evrope, Bulići kaže da je Kosovo postiglo veliki uspeh u borbi protiv kriminala i korupcije, kao i u demokratizaciji institucija i slobodi izražavanja.

"Kosovo je napravilo značajan napredak, tako da želim da se ovi parametri nastave u pozitivnom trendu i da se naša zemlja uskoro pridruži Savetu Evrope", rekao je Bulići.

Kada se radi o demarkaciji sa Crnom Gorom Buljići, koji je za vreme vlade Ramuša Haradinaja bio angažovan kao stručnjak za ovo pitanje, kaže da se nada da će se uskoro naći prostor da obe strane sednu za sto, izvrše analizu i korekciju, a nakon što je predsednik Crne Gore Milo Đukanović ostavio mogućnost da se o nekim pitanjima u vezi demarkacije raspravlja.

"Izjava predsednika Ðukanovića tokom posete Prištini je dobrodošla i nadam se da će politička volja koju je predsednik Crne Gore izrazio uskoro naći potreban prostor uz saglasnost obe strane da se sedne za sto, analizira i izvrši korekcija u spornim sektorima i poprave oni propusti koje su činile bivše komisije za demarkaciju granične linije između Kosova i Crne Gore", rekao je Bulići.

On i za političku situaciju na Kosovu kaže da je stabilna jer vlada svakodnevno ulaže napore da poboljša život građana Kosova.