Bušati i Hadžiu o Ediju Rami: Virtuozni prevarant i megaloman

Edi Rama
Izvor: profimedia.cz

Komentarišući najavu kandidature Edija Rame za treći mandat na čelu albanske vlade, analitičar Andi Bušati nazvao je premijera Albanije "virtuoznim prevarantom", dok ga je novinar i analitičar Baton Hadžiu nazvao megalomanom, prenosi Reporteri.

Bušati je istakao da Rama "sve ove godine, samo peva istu pesmu“, kao i da njegova dva mandata karakterišu samo "prazne priče".

"Ta pesma je da ukoliko ne postigne sve što je zacrtao, da će dati ostavku. To je samo kamuflaža čoveka koji nema osećaj za ravnotežu. Za prethodnih osam godina samo je sahranio sva svoja obećanja“, rekao je analitičar.

Na pitanje da li je Rama nešto dobro uradio za vreme svoja dva mandata, Bušati je ipak rekao da postoje dobre odluke, izdvojivši odluku da se ambasada Albanije ne preseli u Jerusalim, izgradnja pešačke zone u Valoni, kao i ukidanje igara na sreću, iako taj čin u praksi nije u potpunosti primenjljiv.

Sa druge strane, Hadžiu je istakao da Rama, zapravo želi treći mandat, jer zbog situacije sa pandemijom, "glasnom“ opozicijom i brojnim zemljotresima, zapravo nije ni mogao da u potpunosti "uživa“ u svom drugom mandatu.

"Rama nije imao drugi mandat. Ramina mana je što on menja svoje stavove kako ‘vetar duva'“, rekao je Hadžiu.

Jedna od glavnih kritika koje se mogu izneti na račun albanskog premijera, dodao je Hadžiu, jeste što je Rama "megaloman“.

"Činjenica da je megaloman, želi da se širi svuda i ima utisak da to može da učini činjenicom da je sjajan radnik, a zapravo samo pravi greške. Veliki broj tih pogrešnih poteza je zapravo i povezan sa njegovom velikom željom, ali i brojnim preprekama koje sa sobom nosi činjenica da je Albanija zapravo mala zemlja, posmatrano na globalnom nivou“, rekao je Hadžiu.