Bušati: Kritike na račun Rame zbog "mini-Šengena" nepravedne

Ditmir Bušati
Izvor: Koha ditore

Poslanik albanskog parlamenta Ditmir Bušati izjavio je večeras, govoreći o ideji "mini-Šengena", da su kritike kosovskih zvaničnika upućene na račun albanskog premijera Edija Rame nepravedne.

"Ne mogu da komentarišem zašto su politički akteri na Kosovu bili protiv ove ideje, međutim, ono što je na mene ostavilo utisak mogu reći da su u većini slučajeva nepravedno kritikovali premijera Albanije zbog te ideje i sa druge strane kada je uveden reciprocitet prema Srbiji, isti akteri kritikovali su primenu reciprociteta. Ovde verujem da imamo jednu paradoksalnu situaciju", istakao je Bušati u emisiji "Desku" na KTV.

Govoreći  o ekonomskoj saradnji između Kosova i Albanije, istakao je da je važno imati fleksibilan projekat ljudske i ekonomske saradnje u svim oblastima.

"Veoma je važno imati fleksibilan projekat ljudske i ekonomske saradnje u svim oblastima i naravno da bi to pomoglo saradnji i političkom jedinstvu i vodilo bi u sasvim drugačiju formu koju mi nismo poznavali do sad", ocenio je Bušati.

Bivši ministar spoljnih poslova Albanije, govoreći o  dijalogu između Kosova i Srbije, rekao je da u dijalogu treba da postoji nacionalno jedinstvo i da u dijalogu ne bi trebalo da bude protagonizma.

"Pokretanje efikasnog procesa pregovora moguće je uz nacionalno jedinstvo. Nacionalno jedinstvo je izuzetno važno u ovom procesu, a ne protagonizam. U ovom procesu je veoma važno znati pregovaračke principe, dakle, o čemu ćemo razgovarati", naglasio je Bušati.

Prema njegovim rečima, kvalitet sporazuma sa Srbijom ne zavisi od toga kada će biti okončan.

Dodao je i da u dijalogu između Prištine i Beograda treba utvrditi dostignuća i neuspehe u odnosu na građane obe strane.

"Verujem da je u pregovaračkom procesu važno vreme, ali to ne može biti jedini kriterijum za kvalitet sporazuma. U procesu koji je pokrenut u Briselu, moramo biti u stanju da identifikujemo dostignuća i neuspehe u odnosu na građane Kosova i Srbije. Ako želimo da dovršimo ovaj proces, moramo biti jasni kako da zaključimo taj proces", ukazao je Bušati.

Bivši albanski ministar spoljnih poslova rekao u emisiji "Desku" da podržava primenu reciprociteta u odnosu na Srbiju i da princip prometa robe treba da se odnosi podjednako za obe strane.

"Verujem da, kao što srpski proizvodi mogu da se uvoze na Kosovo ili Albaniju, isti princip se mora primeniti i na proizvode sa Kosova da bi ušli na srpsko ili bosansko tržište. To je pitanje koje političari imaju dobiju od birača", istakao je Bušati.

Ideju o razmeni teritorija predstavili su Albanci, izjavio je bivši albanski ministar spoljnih poslova, uz ocenu da je to servirano albanskom narodu.

"To je za žaljenje, međutim, ova stara srpska teza je stavljena na sto, poslužena je javnosti na albanskom. Nije je bilo izloženo na engleskom, francuskom, nemačkom ili srpskom, nego na albanskom jeziku. Ne moramo da kažemo ko je to rekao, ili da li postoji tajni plan da je negde dobio blagoslov", poručio je Bušati.

Prema njegovim rečima, uspešan završetak dijaloga između Kosova i Srbije, vrši se samo uz učešće SAD i EU.

"Snažno verujem da bi intervencije Sjedinjenih Država, koje su glavni garant bezbednosnog obima, ne samo na Kosovu, plus EU investicija ovaj proces mogle činiti uspešnim. Svaki drugi pokušaj nije u interesu Kosova", rekao je Bušati.

Bivši ministar inostranih poslova Albanije ocenio je da nije u interesu Kosova da se sukobljavaju EU i SAD.

"U nekim slučajevima imam utisak da dobar deo lidera na Kosovu prebacuje odgovornost na leđa drugih", poručio je Bušati.

Prema njegovim rečima, Kosovo pre svega treba da napravi popis dostignuća i neuspeha u pregovaračkom procesu.

"I u ovom procesu je veoma važno da se identifikuje uticaj koji je ovaj proces imao na život građana na Kosovu. Drugo, za Kosovo je sveto učvršćivanje transatlantske alijanse", ukazao je Bušati.

Kako je naveo, najvažnija stvar za Kosovo je jedinstvo zemalja Kvinte.

"Nije u interesu Kosova da ulazi u raspravu bilo sa Evropskom unijom, ni sa pet zemalja unutar EU koja nisu priznale nezavisnost Kosova, niti da sa oduševljenjem čita jednu izjavu koja bi mogla doći od specijalnog izaslanika SAD, niti bilo koja druga izjava koja bi mogla stići iz neke druge države Kvinte. Za Kosovo je važno jedinstvo zemalja Kvinte", zaključio je Bušati.