Čadež: Grenel želeo da čuje koliko politički problemi utiču na poslovanje

Marko Čadež
Izvor: Večernje novosti

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, izjavio je da je velika čast i iznenađenje da je specijalni američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel i u Prištini i u Beogradu želeo da čuje poslovnu zajednicu i da sa perspektive čiste politike prebaci na to šta su posledice i šta će se dogoditi ukoliko "ne sednemo za sto, ne dogovaramo se i ne rešavamo probleme", prenosi RTS.

Čadež je istakao da svako rešenje kreće od toga šta su nam zajednički interesi, i dodao da je potrebno pružiti podršku i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, i svima koji vode taj dijalog i žele da reše taj problem koji nas opterećuje.

,,Imali smo juče sastanak trilaterale, govorimo o produbljivanju ekonomskih integracija, ali ne možemo da govorimo o tome dok još uvek mislimo da možemo da živimo u nekom zamrznutom stanju problema u sred našeg regiona”, rekao je on.

Sa Grenelom je, kako je naveo, razgovarao o tome koliko politički problem između Beograda i Prištine otežava poslovanje i koliko bi možda više bilo i američkih i drugih investicija da se taj problem reši.

,,Čini mi se da postoji i politička volja i teško je da neko iz poslovne zajednice kaže hajde da se sada to brzo reši, jer razumemo u potpunosti da jeste komplikovano i jako teško za političare, ali mi ono što možemo da doprinesemo, mi ćemo da pomognemo”, podvukao je Čadež.

On je napomenuo da su predstavnici poslovne zajednice, kada je reč o ,,malom šengenu” upitani o tome šta im trenutno smeta.

,,Ono što nam je potrebno je da je Vučić dao jednu novu dinamiku toj inicijativi. Mi imamo povećan izvoz, ali imamo i dalje iste procedure, imamo i više čekanja na granici, jer imamo veći broj robe. Ukoliko ste limitirani da robu prebacite sa tačke A na tačku B, ako to mnogo košta, vi ne možete da budete konkurentni, što znači da ne možete da pravite posao i zapošljavate ljude”, naveo je Čadež.

Carinskih barijera nema, ali postoji problem da ,,jedni drugima ne priznajemo verterinarske sertifikate, da fitosanitarne službene rade 24 sata, da ne priznajemo dokumenta, da ne priznajemo autorizovane operatere”, ukazao je on.