Cakoli: Kampanja za drugi krug vođena uz flagrantno kršenje antikovid mera

Eugen Cakoli
Izvor: koha

Eugen Cakoli iz Demokratije na delu ocenio je da je izborna kampanja za drugi krug lokalnih izbora na Kosovu sprovedena uz flagrantno kršenje zaštitnih mera protiv širenja koronavirusa i uz netransparentnost političkih partija prema građanima, prenosi Indeks onlajn. 

Cakoli je na konferenciji za novinare rekao da izborna kampanja nije prekinuta od objavljivanja rezultata prvog kruga lokalnih izbora, održanih 17. oktobra.

"Neposredno posle prvog kruga izbora, kampanja kandidata političkih subjekata prešla je sa digitalnih na tradicionalne aktivnosti, uključujući skupove sa velikim učešćem građana i skupove na trgovima. Iako je bilo i objava na društvenim mrežama, glavni oblici kampanje bili su javna okupljanja i učešće u TV emisijama", kaže Cakoli.

Prema njegovim rečima, aktivnosti kandidata sprovedene su uz flagrantno kršenje važećih antikovid mera, a policija nije sprovodila sistematsku kontrolu poštovanja zaštitnih mera.

"Ni u slučajevima kada je CIK rekao da sprovode aktivnosti kršeći mere, institucije nisu postupile”, dodao je Cakoli. 

On je ocenio da su građani uskraćeni za informacije o koalicijama političkih partija i o timovima kandidata za gradonačelnike, da je zloupotreba javnih resursa tokom kampanje bila znatno prisutnija u trci za drugi krug lokalnih izbora, ali da je format televizijskih debata organizovanih sa dva kandidata bio sadržajniji za razliku od lokalnih izbora 17. oktobra. 

Demokratija na delu imaće 90 posmatrača koji će biti raspoređeni po opštinama u kojima će se sutra glasati u drugom krugu lokalnih izbora.