Cakoli: Predlog o izmeni Zakona o opštim izborima je u ovom političkom trenutku pogrešan

Eugen Cakoli
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičar Eugen Cakoli iz Demokratskog instituta Kosova smatra da je predlog i namera Samoorpedeljenja da održi vanrednu sednicu Skupštine, na kojoj će se raspravljati o izmenama izbornog zakona, pogrešna u ovom političkom trenutku.

Cakoli je na Fejsbuku napisao da je ta inicijativa pogrešna iz najmanje dva razloga.

"Na prvom mestu, ova inicijativa se vrši bez konsultacija sa opozicijom, suprotno principu uključivanja i transparentnosti - koji mora da prati proces reformi. Drugo, ova inicijativa, iako nema veze sa mogućnošću izlaska na vanredne parlamentarne izbore (kao vid pritiska), ponovo je suprotna Zakoniku dobre prakse u izbornim poslovima, Venecijanske komisije. Ovo drugo, predviđa da osnovne elemente izbornog sistema, posebno one koji mogu imati definišući uticaj na izborni rezultat, ne treba menjati manje od godinu dana pre izbora, a Kosovo mora imati redovne izbore na lokalnom nivou ove godine", napisao je Cakoli.

On je istakao da su Kosovu potrebna reforma izbornog sistema, ali uz širi politički konsenzus.

Miodrag iz Peći
02. April 2021.
Kako kada se zakoni (ili tumačenje zakona) menjaju u toku samih izbora ili tokom prebrojavanja glasova. Npr. Pred same izbore su uveli pravilo da se ne uvaže umnikova dokumenta kao i UN izbegličke lične karte. Pa su prebrojavali glasove nas interno raseljenih u ABH skafanderima i tako naslutili korona virus. Zatim najnovije, poništeni glasovi Srba samo za pojedine Bošnjakinje i Bošnjake (novodno pro srpski kandidati) a drugim asimilovanim Bošnjakinjama nisu poništili srpske glasove. I najzad ne priznavanje zakona o vladi gde Srbe, odnosno poslanički klub Srpske Liste koja broji 11 mandata i koju u vladi sleduje 3 ministarstva i jedno potpresedničko mesto.