Cakoli: Referendum neprihvatljiv, glasanje poštom pokazuje da Srbija nema jurisdikciju nad Kosovom

eugen cakoli
Izvor: Kosovo Online

"Omogućavanje procesa glasanja ili ravnodušnost prema sprovođenju referenduma o promeni Ustava Srbije na teritoriji Kosova, u bilo kojem obliku, direktno bi narušilo naš ustavni i pravni poredak", ističe za Kosovo onlajn Eugen Cakoli iz organizacije Demokratija na delu.

U nedelju, 16. januara, građani Srbije glasaju o promeni dela Ustava, koji se odnosi na pravosuđe. Premijer Kosova Aljbin Kurti, i posle razgovora sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom, ponovio je da Srbi na Kosovu sa dvojnim državljanstvom mogu da glasaju na referendumu Srbije samo poštom ili u Kancelariji za vezu u Prištini.

"Boreljev zahtev da omogući de fakto proces glasanja za srpski referendum na Kosovu je u suprotnosti sa samim suštinskim vrednostima i pravnim principima EU. Potpuno je apsurdno tražiti da se sprovede organizovanje procesa glasanja koji se odnosi na unutrašnje poslove jedne države na teritoriji druge države", kazao je Cakoli.

On napominje da Kosovo nikako ne bi trebalo da odustane od stava da ne dozvoljava organizovanje glasanja na referendumu 16. januara.

"Opcije koje Vlada Kosova daje za glasanje putem pošte ili putem Kancelarije za vezu, iako možda uopšte nisu bile ponuđene, predstavljaju formu kojom je Srbija prinuđena da prizna da nema jurisdikciju na Kosovu", rekao je Cakoli.

Naglašava da je i "održavanje srpskih izbora" na Kosovu 2020. godine bilo pogrešno, dok je "organizovanje referenduma o unutrašnjim stvarima druge države potpuno neprihvatljivo".