Ćaljaj: Srpski policajci bi mogli da se vrate na posao odlukom vlade 

Rašit Ćaljaj
Izvor: Ekonomia Online

Bivši direktor Kosovske policije Rašit Ćaljaj izjavio je da srpski policajci koji su podneli ostavke, osim suspendovanog direktora Regionalnog policijskog direktorata Sever Nenada Đurića, mogu da se vrate na posao odlukom kosovske vlade, prenosi Ekonomija onlajn. 

Ćaljaj je naveo da Nenadu Đuriću i kapetanu Aleksandru Filipoviću, koji je bio na dužnosti šefa Regionalne operative direktorata policije Mitrovica Sever, koji su dobili priznanje od predsednika Srbije, ne bi trebalo dozvoliti da ponovo rade za kosovske institucije.

Prema njegovim rečima, srpski poslanici koji su podneli ostavke više ne mogu da se vrate u parlament, jer tako predviđa zakon. 

"Devet poslanika Srpske liste se vratilo. Oni koji su dali ostavku ne mogu da se vrate. Što se tiče policajaca, mislim da će se policajci vratiti, jer postoji zakonski prostor", rekao je Ćaljaj, koji je trenutno poslanik DPK. 

Odluku kosovske vlade o smanjenju plata tužiocima i sudijama Ćaljaj smatra "velikim udarom Kurtija na pravosudni sistem".

"Smatram to kao udar na pravosudni sistem. Uprkos tome, imali smo prilično krhak pravosudni sistem. Već nekoliko godina, tužioci i sudije su stimulisani da imaju bolje rezultate od prethodne vlasti. I mislim da je premijer Kurti zadao veliki udarac institucijama pravde. Premijer je filozof i teško ga je razumeti", rekao je Ćaljaj.

Ćaljaj predlaže značajno povećanje plata za policajce i pripadnike KBS. 

"Ako je trenutna plata koju prima policija 400 evra, a po Zakonu o platama koliko sam video, to je nedovoljno i ovaj koeficijent bi trebalo da bude mnogo veći za policiju, vojsku i druge institucije", rekao je Ćaljaj.