Ćaljaj: Vlada i MUP da zaštite policajce sa Interpolove poternice

Rašit Ćaljaj
Izvor: Ekonomia Online

Bivši direktor Kosovske policije, ujedno i poslanik DPK, Rašit Ćaljaj zatražio je od Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova da preduzmu mere za bezbednost policajaca za kojima je raspisana Interpolova poternica, prenosi Reporteri.

Ćaljaj je naglasio da su policajci samo sprovodili zakon.

„Pre nekoliko dana dobili smo prilično lošu vest o raspisivanju Interpolove poternice za trojicom kosovskih policajaca koji su samo sprovodili zakon. Policajci su upotrebili potrebnu, razumnu i neophodnu silu da sprovedu zakon 28. maja 2019. godine, kada je uhapšen službenik Unmika“, rekao je Ćaljaj na sednici Skupštine Kosova.

On je pozvao nadležne institucije da pruže zaštitu ovoj trojici policajaca.

„Upućujemo javni poziv Vladi, Ministarstvu unutrašnjih poslova, našim partnerima, da učine sve da policajac major Aljban Jetulahu, kapetan Kosovske policije Besart Ahmeti i policajac specijalnih jedinica Faruk Gaši budu zaštićeni, jedan od njih radi na Brnjaku“, dodaje Ćaljaj.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi za bilo kog političara bila raspisana Interpolova poternica, on bi bio zaštićen, dok sa trojicom policajaca to nije slučaj.

“Zamislite da je neki političar dodat na listu Interpola. Koliko bi mera bilo preduzeto, koliko zaštite bi bilo dodeljeno, koliko džipova, dok za policajcima nikakve mere nisu preduzete. Oni su sluge ove zemlje koji sprovode zakon”, rekao je Ćaljaj.

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja izjavio je pre nekoliko dana da je resorno ministarstvo zvanično obavešteno da je Rusija raspisala međunarodnu poternicu, između ostalog, i protiv komandanta specijalne jedinice Kosovske policije Besarta Ahmetija.

Svečlja je rekao da se od Rusije ne očekuje "ništa dobro", kao i da ga preterano ne brine pokrenuta poternica.

Rusija je izdala nalog za hapšenje tri pripadnika Kosovske policije i zatražila ulazak u sistem za pretragu Interpola. Rusija navodno traži pripadnike Kosovske policije zbog slučaja iz 2019. na severu Kosova kada je uhapšen ruski državljanin.