Čanaj: SAD i EU Kosovo ne gledaju kao partnera zbog odluka Kurtijeve vlade

Bljerim Čanaj
Izvor: Ekonomia online

Bivši kosovski diplomata Bljerim Čanaj konstatovao je da je vlada premijera Kosova Aljbina Kurtija izgubila poverenje svojih saveznika, te da SAD i EU na nju gledaju kao na instituciju koja je dobila podršku građana i sa kojom moraju da komuniciraju, ali ne i da grade partnerstvo.

"Naša vlada je izgubila poverenje partnera i na nju se više ne gleda kao na partnera, kao što smo navikli da vidimo, već na instituciju koja ima glas građana i sa kojom se komunicira samo na dnevnom nivou koliko mora", rekao je Čanaj za Gazetu ekspres.

Osvrnuo se i na odluku Centralne banke Kosova o ukidanju dinara i istakao da je ta odluka ispravna ali da je trebalo da bude doneta u saradnji sa saveznicima. 

Prokomentarisao je i video koji je pušten povodom obeležavanja 17. februara, a na kome nije prikazano kako je nekadašnji premijer Kosova Hašim Tači proglasio kosovsku nezavisnost i ukazao da se "istorija ne može izmeniti, ma koliko to aktuelna vleda želela".

"Da li ste videli poslednji premijerov video o nezavisnosti? Loše je. Možda zvučim divlje, ali znate li ko skida slike sa fotografija? Staljin i Enver Hodža", zaključio je Čanaj.