Čavušoglu: Balkan sudbinu da uzme u svoje ruke, poseta Erdogana iduće nedelje

Mevlut Čavušoglu
Izvor: Klan Kosova

Balkan treba da uzme sudbinu u svoje ruke i ukloni sve prepreke kako bi brže napredovao i kako bipostignut veci prosperitet, poručio je danas ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu na otvaranju samita inicijative "Otvoreni Balkan" i najavio sa će turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sledeće nedelje posetiti Srbiju, BiH i Hrvatsku, prenosi RTV.

"Ova inicijativa pruža tu mogućnost i nešto je što obećava", naglasio je šef turske diplomatije, koji je gost Samita i dodao kako je Turska uvek govorila i o važnosti balkanskih politika.

Čavušoglu je rekao, da za Tursku, postoje dva izazova u ovom regionu. Prvi je politička kriza u BiH, te je najavio da će predsednik Turske. Situacija u BiH biće nam prioritet. Ne možemo dozvoliti da postoji konflikt u srcu Balkana. Drugi izazov je dijalog Beogarda i Prištine koji je pokazano koliko je potrebno koncentrisati se na zajedničke interese", istakao je on.

Čavušoglu je kazao da Turska ima otvorenu komunikaciju sa obe strane i najavio nastavak podrške dijalogu, kako bi se postigao dogovor oko tablica i svim ostalim pitanjima.

Istakao je da se Turska ponosi što je deo Balkana i odbija veštačke podele na zapad i istok. Moramo da rešimo naše probleme u interesu svih nas. Balkan treba da uzme svoju sudbinu u svoje ruke i uklonimo sve prepreke da bolje rastemo i veći prosperitet. Nastavićemo da podržavamo svaki napor za dobrobit svih u regionu", kazao je Čavušoglu.

On je izrazio je uverenje da će ova inciijativa doprineti i većim direktnim stranim investicijama.

"Rat u Evropi je bio alarm za sve nas. Vidimo koliko smo ranjivi. Zima dolazi i energetska i prehrambena bezbednost je izazovna, a recept je jedino solidarnost", istakao je on.

Кazao je da Turska radi na tome kako može da pomogne susedima na Balkanu da obezbede potrebe za gasom tokom zime i konstatovao da je rat potvrdio važnost zajedničkih investicija u obnovljive izvore energije i integraciju energetskih tržišta.

Čavušoglu je podsetio da je u prošlosti proces proširenja bio jedna od najuspešnijih politika EU.

"Ali je EU postala introvertna i niko ne može da da pravo objašnjenej zašto su Severna Makedonija i Albanija toliko čekale na početak pristupnih pregovora. Mi čestitamo svima na početak pristupnih pregovora, ali dramatično je da je tek rat u Evropi podsetio na važnost proširenja. Nadam se da će njihova iskustva biti bolja od naših", kazao je on.

Čavušoglu je izrazio nadu da će "Otvoreni Balkan" pospešiti pristupni proces zemalja učesnica i dodao da se nada da će sve više zemalja pristupiti toj inicijativi.

Ocenio je da postoji mnogo toga što može da se uradi kroz ovu inicijativu i naglasio da će priznavanje diploma i dokumenata biti dobro za mlade na Balkanu i smanjenje problemom odliva mozgova sa kojim se suočava Zapadni Balkan.