Čen Bo: Dijalogom do prihvatljivog rešenja za Kosovo, Rezolucija 1244 SBUN važan osnov

Ambasadorka Čen Bo
Izvor: Tanjug / Sava Radovanović

Ambasadorska Kine u Srbiji Čen Bo izjavila je da Rezolucija 1244 Saveta zebednosti UN predstavlja važnu pravnu osnvou za rešavanje pitanja Kosova.

„Kina je uvek smatrala da je pravi način da se pitanje Kosova i Metohije reši u okviru važeće rezolucije Saveta bezbednosti UN i da se dijalogom između relevantnih strana pronađe međusobno prihvatljivo rešenje“, ocenila je Bo u autorskom tekstu za „Politiku“.

Prema njenim rečima, „Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, razume i podržava njene legitimne interese na Kosovu i Metohiji i ceni napore da se pomoću dijaloga pronađe rešenje za pitanje Kosova i Metohije“.

Ona je navela da Kina, kada je reč o bezbednosti, insistira na rešavanju sporova dijalogom i prevazilaženju razlika putem konsultacija, kao i na sveobuhvatnom rešavanju tradicionalnih i netradicionalnih bezbednosnih pretnji. 

Bo je između ostalog navela i da Kina dobro poznaje svoje obaveze prema svetu i da će nastaviti da se pridržava osnovnih politika sa nadom da će kineska stabilnost doprineti stabilnosti sveta.