Čen Bo: Stav Kine po pitanju Kosova jasan, što pre formirati ZSO

Čen Bo
Izvor: Novosti

Doskorašnja ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo izjavila je da je stav njene zemlje po pitanju Kosova jasan i dosledan, te poručila da Zajednica srpskih opština treba da bude formirana što pre, prenosi Blic.

Čen Bo je u intervjuu za Tanjug rekla da Kina podržava napore Srbije da zaštiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet.

"Podržavamo pronalaženje rešenja putem dijaloga u okviru Rezolucije 1244 SB UN. Obaveza formiranja Zajednice srpskih opština treba da bude ispunjena što je pre moguce", poručila je Čen Bo.

Ambasadorka, koja je pre nekoliko dana napustila Beograd, nakon što joj je okončan mandat, izrazila je zahvalnost narodu Srbije na gostoprimstvu, podršci i pomoći i navela da će Srbiju nositi u srcu ma gde bila.

Dodala je da bilateralna saradnji nema granica, a dodatno će joj doprineti i međunarodna izložba Expo, koja će 2027. godine biti održana u Beogradu.

“Ono na šta sam najviše ponosna u odnosima Beograda i Pekinga je to što se naša obostrano korisna saradnja bori sa svim vrstama izazova, čime se jača naše čelično prijateljstvo", navela je ona.

Saradnja Srbije i Kine je, kako je ocenila, zahvaljujući Inicijativi Pojas i put, koja ove godine obeležava 10. godišnjicu, ostvarila značajan uspeh na svim poljima.

Na pitanje u čemu vidi potencijale za dalji napredak sveobuhvatnog strateškog partnerstva i prijateljstva naše dve zemlje, kaže da postoji značajan i širok prostor za saradnju u oblasti turizma, obnovljive energije, veštačke inteligencije, medicine i zdravstvene zaštite, biotehnologije, poljoprivrede, kao i informacija i telekomunikacija.

Kazala je i da je mnogo stvari koje nikada neće zaboraviti.