CIK: Do 15 časova glasale 203 osobe na referendumu na severu Kosova, u Zvečanu niko

Zvečan
Izvor: Kosovo Online

Centralna izborna komisije saopštila je da su do 15 časova glasale 203 osobe na referendumu o smeni gradonačelnika u četiri opštine na severu – Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

U Severnoj Mitrovici glasale su 64 osobe, Zvečanu nijedna, Leposaviću 122, dok je u Zubinom Potoku glasalo 17 osoba.

Pravo glasa na referendumu za smenu gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova ima 46.556 građana, pa je do 15 časova glasalo svega 0,44 odsto.

“Na osnovu do sada dobijenih podataka, obaveštavamo vas da se proces glasanja nastavlja. Prema podacima koje smo dobili od opštinskih izbornih komisija u ove četiri opštine, broj građana koji su glasali do 15 časova je sledeći: u Leposaviću je glasalo 122 birača, u Zubinom Potoku 17, u Zvečanu nema birača i u Severnoj Mitrovici 64 glasača. U ime CIK-a pozivam sve građane ovih opština da iskoriste svoje pravo da učestvuju u procesu glasanja”, rekao je portparol CIK-a Valjmir Eljezi.

Član Opštinske izborne komisije u Zvečanu Đelasim Peci ističe da je biračko mesto 2901 otvoreno na vreme, ali da zasad još nema glasača.

„Biračko mesto smo otvorili u 07.00 časova, sve smo pripremili. Čekali smo da glasači dođu da izraze svoju volju. Do sada nismo imalo još nijednog glasača“, rekao je Peci.

On ističe da sve protiče u redu i bez incidenata.

„Jedino što stanovnici nisu iskazali svoju volju da izađu da glasaju za promenu predsednika opštine. Ostajemo do 19 časova, čekamo da, ako je neko zainteresovan, glasa“, rekao je on.

U Zvečanu pravo glasa ima 7.209 birača.

U četiri opštine na severu Kosova danas se organizuje referendum o opozivu gradonačelnika albanske nacionalnosti, izabranih prošle godine glasovima nekoliko procenata birača, a srpske partije na Kosovu pozvale su na bojkot.

Prošle godine na izbore u četiri opštine na severu Kosova izašlo je 1.566 Albanaca i samo 13 osoba srpske nacionalnosti, odnosno 0,029 odsto Srba na severu Kosova, što je rezultiralo dolaskom na vlast aktuelnih, nelegitimno izabranih gradonačelnika.

Za isti presek, u isto vreme, na prošlogodišnjim izborima sa gradonačelnike na severu, kada su izabrani albanski gradonačelnici, izašlo je 1.092 glasača.

Da bi referendum uspeo potrebno je da izađe 50 odsto plus jedan upisanih birača. CIK je štampao 40.000 biračkih listića.