CIK: Na lokalnim izborima 17. oktobra pravo glasa imaće 1,85 miliona građana

CIK
Izvor: Ekonomia Online

Centralna izborna komisija odobrila je broj glasačkih listića koji se štampaju za lokalne izbore, tako da će na dan izbora, 17. oktobra, 1.698.600 glasačkih listića biti na raspolaganju za kandidate za gradonačelnike, a isti broj će biti dostupan i za skupštine opština.

Iako je broj građana koji imaju biračko pravo 1.885.000, CIK je odštampao 186.848 glasačkih listića manje od birača ili u procentima od 9,91 odsto i to je praksa koja se primenjivala u prethodnim izbornim procesima.

Na današnjem sastanku, predsednik CIK-a, Krešnik Radonjići, rekao je da će izborna kampanja početi 16. septembra, kako je i planirano, jer je to, prema njegovim rečima, pravno pitanje i ne može se promeniti, uprkos okolnostima koje je stvorila pandemija koronavirusa.

Radonjići je zatražio od političkih stranaka da poštuju sve mere i ograničenja za Covid 19 i pravila koja je CIK odredio tokom izborne kampanje.

Podsećamo da su opozicione stranke tražile skraćivanje izborne kampanje, dok je Pokret Samoopredeljenje tražio odlaganje izbora.

Povodom ovih pitanja, predsednica Kosova Vjosa Osmani u ponedeljak je primila lidere političkih partija na sastanak, na kome je u odsustvu konsenzusa političkih partija odlučeno da neće biti odlaganja datuma lokalni izbori i da će biti održani 17. oktobra.