CIK odobrio novo administrativno uputstvo za registraciju birača iz inostranstva

cik Kosova
Izvor: Ekonomia Online

Centralna izborna komisija (CIK) odobrila je novo administrativno uputstvo kojim je utvrđena verifikacija prijave za registraciju birača iz inostranstva, prenosi Reporteri.

Na sastansku CIK-a održanom danas na predstojećim lokalnim izborima utvrđen je rok za prijavu birača iz inostranstva, od 10. jula, do 18. avgusta, 2021. godine.

Član CIK-a iz Demokratskog saveza Kosova Fljorian Duši rekao je da verifikaciju birača u inostranstvu nije neophodno vršiti u svim slučajevima.

Dodao je da je ta odluka donešena jednoglasno i pojasnio je da će CIK verifikovati samo dva odsto podnosilaca prijava odobrenih metodom slučajnog izbora.

„Svi građani Republike Kosovo koji se prijave kao strani glasači neće biti podvrgnuti verifikaciji koja se ranije odvijala putem telefonskih poziva sekretarijata, već samo samo sumnjivih slučajeva, odnosno dva odsto, koj su definisani u Administrativnom uputstvu“, rekao je Duši.

Predstavnik Pokreta Samoopredeljenje Sami Kurteši, zatražio je da se u upustvo uvrsti član koji omogućava ’onlajn’ prijavu podnosilaca zahteva u inostranstvu, ali mu je rečeno to nije predviđeno zakonom.

„Mislimo da je to, mehanizam koji bi olakšao rad do mere koju ne možemo da zamislimo. U tom slučaju ne bi bilo štampanja aplikacija, što bi povećalo njihovu sigurnost, jer se glavni podaci automatski podudaraju sa spiskom birača putem elektronskog sistema“, rekao je Kurteši.

Predsednik CIK-a Krešnik Radonići je rekao da je uvođenje elektronskog glasanja u administrativno uputstvo protivzakonito.

Predstavljajući elektronsku prijavu sa administrativnim uputstvom za internu proceduru Radonići je rekao da je promena pravila za podnosioce zahteva u inostranstvu mešanje u propise što CIK-u nije dozvoljeno.

"Administrativno uputstvo se odnosi na birače na Kosovu, ne možemo ići dalje od toga“, rekao je Radonići.