CIK overila birački spisak za referendum na severu - skoro 1.500 birača više nego u aprilu 2023.

CIK
Izvor: Kosovo Online

Centralna izborna komisija (CIK) overila je birački spisak za referendum - za ili protiv smene gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova, koji će se održati 21. aprila. Na spisku se nalazi se 46.556 birača ili 1.461 birač više u odnosu na izbore održane 23. aprila prošle godine. CIK je zatražila od Srpske liste i Građanske inicijative za slobodu, pravdu i opstanak (GI SPO) da imenuju nove članove Opštinskih izbornih komisija, jer su prethodni u utorak podneli ostavke.

Komisija je overila birački spisak za proces glasanja za ili protiv smene gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova i on sadrži 46.556 birača ili 1.461 birača više u odnosu na izbore 23. aprila prošle godine.

Prema podacima, broj mladih birača koji će glasati prvi put je 1.826 od čega 293 birača koji su nakon vanrednih izbora održanih 23. aprila 2023. godine navršili osamnaest godina i 1.533 birača koji nisu bili na biračkom spisku na vanrednim izborima održanim 23. aprila 2023. godine, a koji se mogu smatrati biračima i koji su prvi put upisani u Centralni registar.

Prema ovom izveštaju, broj birača koji su u međuvremenu preminuli, koji su promenili opštinu ili se odrekli državljanstva Kosova nakon vanrednih izbora održanih 23. aprila 2023. godine je 365.

Komisija je prihvatila ostavke četiri člana Opštinskih izbornih komisija za opštine Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Severna Mitrovica, koje je prethodno imenovao ispred Srpske liste.

"CIK je na proteklim sastancima operacionalizovao opštinske izborne komisije u ove četiri opštine, imenovavši četiri izvršna službenika, koji su i na čelu CIK-a, i doneo odluku o imenovanju 27 članova, koji predstavljaju parlamentarne političke subjekte“, naveo je potparol CIK-a Valjmir Eljezi.

Nakon prihvatanja ovih ostavki, Sekretarijat CIK-a uputio je Srpskoj listi i Građanskoj inicijativi za slobodu, pravdu i opstanak zahtev za imenovanje novih članova umesto onih koji su istupili iz opštinskih izbornih komisija.

Eljezi je takođe saopštio da još nisu dobili zvanično saopštenje Srpske liste o bojkotu  referenduma 21. aprila već samo jedan mejl u kome se navodi ostavka predstavnika političkih subjekata njihove stranke i GI SPO.