Ćipa: Vreme je da Grčka krene putem Izraela i prizna Kosovo

Zastave Kosova i Grčke
Izvor: lajmi.net

Politički analitičar Akri Ćipa u autorskom tekstu za belgijski list „The Brussels Times“, zatražio je od Grčke da sledi isti put kao Izrael i da prizna nezavisnost Kosova, prenosi Ljajmi.

Ćipa ističe da bi diplomatsko priznanje Kosova, pored usklađivanja Grčke u diplomatskoj liniji sa SAD, uputilo snažnu poruku zemalja EU koje još nisu priznale Kosova.

„Grčka ima priliku da doprinese razbijanju trenutnog zastoja i ubrizgavanju pozitivne energije koja može pomoći u olakšavanju rešavanja sukoba. Takvu akciju sigurno će pozdraviti većina zapadnih zemalja, kao i institucije EU“, tvrdi on, govoreći o dijalogu između Kosova i Srbije.

Prema njegovom mišljenju, za razliku od drugih zemalja koje ne priznaju Kosovo, Grčka ima diplomatske institucije u toj zemlji.

„Za razliku od drugih nepriznatih zemalja EU, Grčka ima Kancelariju za vezu na Kosovu, na nivou ambasadora, i naglasila je da teži jačanju ekonomskih odnosa. Poseta ministra spoljnih poslova Nikosa Dendiasa Kosovu prošlog oktobra bila je usredsređena na perspektivu regiona u EU i dijalog između Kosova i Srbije“, tvrdi Ćipa.

On poručuje da je “uspostavljanje kosovsko-izraelskih veza stvorilo važan presedan”.

„Atina bi postupila pametno da je iz toga izvukla pouke“, zaključuje on.