Čitaku: Kosovo treba da iskoristi izolaciju Rusije i bude ozbiljnije u dijalogu sa Srbijom

Vljora Čitaku
Izvor: Reporteri

Potpredsednica Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku izjavila je da bi Kosovo trebalo da bude ozbiljno u dijalogu sa Srbijom i da ponudi ozbiljnu ponudu za rešenje, kao i da bi premijer Aljbin Kurti trebalo da se ponaša odgovorno u dijalogu, a ne bahato, prenosi Koha.

"Mora da nauči i koristiti naše pamćenje kako bi nas osnažio u dijalogu. Dogovore diktira politička volja jer, u suštini, problem Kosova i Srbije nije tehničke prirode, već politički. Premijer ne treba da se ponaša bahato, podsmeva i šali, jer to nikome ne deluje zanimljivo. Kosovo mora da bude ozbiljno u dijalogu", rekla je Čitaku.

Prema njenim rečima, važan je zamah za postizanje sporazuma između dve strane jer je, kako je istakla, Rusija trenutno izolovana zbog sankcija.

"Rusija ima više sankcija nego Severna Koreja i Iran, oslabljena, bez moći i uticaja unutar EU, ali još više u svetu. Saveznik Srbije je veoma slab. Ne znamo koliko će ovo stanje trajati. Moramo to da iskoristimo, da budemo ozbiljni. Znam da dijalog zahteva diskreciju. U središtu je međusobno priznanje, Vlada Kosova mora da ima ozbiljnu ponudu", dodala je ona.

Čitaku je naglasila da je spoljna politika živa procedura sa dinamikom i da je suština "prilagođavanje evropskoj infrastrukturi". Ona je rekla da opozicija u Skupštini Kosova ima konsenzus na temu dijaloga.

"Videli smo koordinaciju kosovske opozicije u parlamentu u mnogim tačkama. Mnoga su pitanja koja nas dele, ali pokušaćemo da u oblasti spoljne politike odražavamo širi konsenzus", dodala je Čitaku.

Komentarišući slučaj ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berišaja, koji je umešan u finansijski skandal u Sloveniji, Čitaku je rekla da je on počinio krivično delo neprijavljivanjem imovine Agenici protiv korupcije.

"Ako ništa drugo, ambasador Berišaj je sakrio imovinu i to je krivično delo i za takve stvari su bile mnogo oštrije mere od razrešenja. Kako je gospodinu Berišaju dato uverenje, odnosno državljanstvo za jedan dan, pošto je za to potrebna procedura, da li je izvršena verifikacija, jer se videlo da ima registrovane poslove koji nisu prijavljeni, želela bih da znam da li je verifikacija izvršena u ovom slučaju", upitala je Čitaku.

Čitaku je komentarišući posetu premijera Aljbina Kurtija Sjedinjenim Američkim Državama rekla da to liči na studijsku posetu organizovanu za poslanike ili novinare.

"Vidim da je premijer morao da poseti Ameriku. Nikada se nije desilo da premijer ili predsednik dođe u zvaničnu posetu SAD i da se ne sastane sa državnim sekretarom ili potpredsednikom", rekla je Čitaku.

Čitaku je navela i de je pristup Kosova u odnosu na Grčku bio pogrešan, kada je reč o projektu gasovoda.

"Pre tri dana premijer Grčke je bio u Beloj kući i jedna od ključnih tačaka razgovora je bio projekat gasovoda i mislim da smo izgubili slučaj, učešće Kosova u ovom projektu bi bilo korisno u geopolitičkom kontekstu i kao vrednost. Odnos sa Grčkom bi takođe bio pojačan", rekla je Čitaku.