Čitaku o izborima u Severnoj Makedoniji: Kurti da nauči da se ne meša tamo gde mu nije mesto

Vljora Čitaku
Izvor: Gazeta Express

Potpredsednica DPK Vljora Čitaku kaže da je glavna lekcija koju premijer Aljbin Kurti treba da nauči iz predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji - da se ne meša tamo gde mu nije mesto.

Čitaku je na Fejsbuku navela da je Kurti dobio mandat kao premijer Kosova, a ne kao vladar Albanaca.

“Sada Aljbine, hajde da pričamo o inflaciji, nepristupačnim troškovima života na Kosovu, poskupljenju energije, nedostatku razvojnih projekata, ozbiljnoj korupciji na najvišim nivoima vlasti (prema izveštaju Stejt departmenta), vladinoj intervenciji u sistem pravosuđa, suzbijanje medijskih sloboda (izvještaj Fridom Hausa), pridruživanje izvršnim vlastima, sankcije EU”, navela je Čitaku.

Poručila je Kurtiju da je izabran da upravlja Kosovom, a ne da deli Albance svuda.

Politički analitičar u Severnoj Makedoniji Dželjalj Neziri rekao je za Kohu da je Kurti popularan političar, ali kada su u pitanju izbori, "birači razmišljaju malo drugačije".

"Kurtijeva intervencija nije imala pravi efekat. Drugo je pitanje što i Makedonija ima multietnički sastav, drugačiji politički sistem od Kosova. Živimo u dve zemlje koje su možda iste, ali nisu povezane istim sistemima. Ove intervencije su mogle imati suprotan efekat. Kurtijev angažman nije dao očekivani rezultat. I to je popularno, ali kada je glasanje u pitanju, birači razmišljaju malo drugačije. Oni ne vode računa o kultu političara, ali donose odluke kada uzmu u obzir i okolnosti”, naveo je Neziri.

On je dodao da je ovo slab izborni rezultat za albanske stranke u Severnoj Makedoniji, ali je istakao da je to prvi put da su "Albanci izašli u tako malom broju na izborima".