Čitaku: Kurti kao da živi u paralelnom univerzumu, građani žive gore nego prošle godine

Vljora Čitaku
Izvor: Reporteri

Premijer ili živi u paralelnom univerzumu ili mu oni koji pričaju sa njim ne govore istinu, nemam objašnjenje, ali danas građanin Kosova živi gore nego što je živeo prošle godine, gore nego što je živeo pre dve godine, izjavila je potpredsednica DPK Vljora Čitaku, prenosi Kljan Kosova.

Čitaku je ocenila da premijer Aljbin Kurti ima nameru da "pokori narod Kosova", kao i da je potpuno eliminisao socijalni dijalog.

"Premijerova ambicija, koju on svakim danom sve jasnije artikuliše, jeste Treća republika, a ono što je Treća republika prema Kurtiju, na osnovu onoga što je do sada govorio, su novi mediji koje je on izgradio i njemu su potčinjeni, novi sindikati koje je on izgradio i njemu su podređeni“, rekla je Čitaku u emisiji Rubikon Kljana Kosova.

Govoreći o sindikalnim štrajkovima, posebno o štrajku u prosveti, Čitaku je rekla da predsednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja Rahman Jašaraj prolazi kroz dehumanizujuću kampanju.

„Taj čovek je već nedeljama podvrgnut dehumanizujućoj kampanji, ismevan, omalovažavan, narušeno mu je dostojanstvo, ne samo njemu nego svakom nastavniku u Republici Kosovo. Posao sindikata je da se bore za prava i dostojanstvo prosvetnih radnika, a dužnost vlade je da sedne i pregovara sa njima. Ali, premijer je potpuno eliminisao socijalni dijalog kao instrument kreiranja politike. On ne vodi dijalog ni sa sindikatima, ni sa veteranima, ni sa lekarima, ne želi dijalog“, rekla je Čitaku.

Ona je navela i da je premijer Kurti objavio rat preduzećima.

"Premijer je objavio rat preduzećima, a oni su najveći poreski obveznici ove zemlje", navela je ona.