Čović: Kurti kupuje vreme jer ima unutrašnje probleme, ideja mu je "Velika Albanija"

Covic
Izvor: Foto: Alo.rs

Nekadašnji predsednik Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Nebojša Čović kaže da nema pojma šta premijer Kosova Aljbin Kurti misli kada kaže da će uvesti reciprocitet za ukidanje taksi, ali da on nikad nije krio da se zalaže za "Veliku Albaniju".

Čović je za TV Pink kazao da Kurti kupuje vreme jer ima unutrašnje probleme i dodao da je njegove izjave potrebno pažljivo čitati i analizirati.

“U njegovim izjavama i rečenicama se kriju kako zamke, tako i ideje. Ono što je opšte prepoznatljivo je da se radi o čoveku koji je dosta obučavan politički, nije loše školovan… Radi se o čoveku koji je ekstremista-anarhista. Kurti nikada nije krio da je njegova ideja velika Albanija i on je izjavio da priznaje dve zastave, što do sada nije bio slučaj. Priznaje dve zastave, od kojih je druga ova žuto-plava, nekakvog nezavisnog Kosova. Isto tako je u susretu sa Ramom dao izjavu, opet između redova, da on neće bežati od referenduma u smislu 'svi Albanci u jednoj državi'", rekao je Čović.

Povodom odluke SAD da otkažu glavne investicione projekte na Kosovu sve dok Priština ne ukine takse na robu iz centralne Srbije Čović kaže da Amerika hoće da istraje u uklanjanju određenih prepreka koje ne dozvoljavaju da dođe do nastavka dijaloga između Beograda i Prištine.

Prema njegovom mišljenju Ričard Grenel, specijalni izaslanik SAD za pregovore Beograda i Prištine, kada je bio u Beogradu, pokazao je kakav je njegov politički profil.

“To je potpuno jasno, on je nešto između Holbruka i Štajnera, to su buldožer ljudi. Grenel je dobio zadatak od predsednika Trampa i krenuo je napred da otklanja sve prepreke na tom putu. Mislim da se oni tu neće igrati", smatra Čović.

Komentarišući to što je košarkašima Sloge onemogućen ulazak na Kosovo, Čović kaže da se time šalju opasne poruke kojima se diskredituju napori i Trampa i Grenela.

“Onda u javnosti imate zbunjenost o čemu se ovde zapravo radi. Treba da se otvori i železnička linija, znači napori Amerikanaca su direktni i po prvi put oni daju jasnu poruku. Po prvi put ide varijanta 'ako-onda'”, istakao je Čović.

On podseća da se 70 do 80 odsto budžeta Kosova puni od stranih donacija, što od EU, što od Amerike.