Čović: Kurtija koriste mentori Prištine kako bi pritiskali Srbiju

Nebojša Čović
Izvor: Pink.rs

Iza Kurtijevih poteza ne stoji lično on, već njegovi savetnici i mentori koji Prištinu koriste kako bi u regionu održavali tenzije i pritiskali Srbiju, kaže bivši potpredsednik Vlade Srbije i bivši šef Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović, prenosi Pink.

Čović je dodao da je Kurtijevo ponašanje već postalo ustaljena praksa i da ono ne dolazi od njega lično, već od njegovih savetnika i mentora.

„Očigledno je da se “igra dupla igra” – jedno se priča Beogradu, a drugo Prištini. Kroz Prištinu se stalno “guraju” provokativne akcije u cilju neprekidnog zadržavanja tenzije u regionu i neprekidnog pritiska na Srbiju. Nije Kurti usamljen – imamo i Bakira Izetbegovića i Mila Đukanovića, tako da je konstantno prisutna sinhronizovana akcija u smislu hibridnog rata“, navodi Čović.

Dodatnom pritisku doprinose, kako kaže, i zapadni mediji koji ne prestaju da satanizuju Srbe i Srbiju.

„Mislim da o tome da li će biti sukoba ili ne odlučuje međunarodni faktor, a ne Priština“, kaže Čović.

Podseća na reakciju međunarodne zajednice na svaki od incidentnih događaja koje smo imali prethodnih godina, a koja sadrži “sterilnu i licemernu” rečenicu: “Molimo obe strane da se uzdrže”.

„Na prvi pogled deluje da SAD nisu za sukobe u regionu, ali u svakom slučaju sve treba dobro analizirati. Sam predsednik Vučić, a i nadležne službe, dobro sagledavaju situaciju“, rekao je Čović.