Čović: Kurtijevo poređenje pitanja KiM sa Republikom Srpskom je vrhunac licemerja

Nebojša Čović
Izvor: RTV Pink

Bivši predsednik Koordanicionog tela za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović smatra da je to što je kosovski premijer Aljbin Kurti uporedio pitanje Kosova sa Republikom Srpskom vrhunac licemerja, prenosi Pink.

"Mislim da ne cveta veliko poštovanje između Amerikanaca i Kurtija. Zavisi koju struju američku gledate. Ono što je Kurti pričao su opasne teze. To je vrhunac licemerja i nemorala da on pravi analizu Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine i to poredi sa prostorom Kosova i Metohije", rekao je Čović.

Jedino ispravno i istinito, dodaje on, što je rekao jeste da je jedini uspeh NATO od 1945. godine agresija na Srbiju i otimanje jednog dela srpske teritorije koji je bio pod kontrolom međunarodne zajednice do 2008. godine, a od 2008. godine, kaže Čović, činjenice govore da je to okupirani deo naše teritorije.

Kako je dodao, iz kompletne Kurtijeve priče provejava jedna strategija, neprekidno nasilje neizazvano, bez provokacija sa strane Srba, u cilju etničkog čišćenja.

"Onda imate još jedan element. Kada etnički počiste Kosovo od Srba nemate o čemu da pričate. To je tehnologija koja se primenjuje od 1999. godine, to je model", naveo je Čović.

Napomenuo je da ima oko 40 sporazuma, ali se ni jedan ne primenjuje, niti se sprovodi.

"Kada dođe do toga da nešto treba da se sprovede pravi se dodatna gužva i pritisak na Srbiju. Došli smo u fazu koja je jako teška i opasna", naglasio je Čović.