Čović: Mešetari iz Prištine pokušavaju da podbune građane Preševa, Bujanovca i Medveđe

Nebojša Čović
Izvor: Kurir

Evidentno je da Aljbin Kurti svaki dan razmišlja kako da napravi novu provokaciju, odakle bi proistekle komplikacije i konfliktne situacije, kaže za Kosovo onlajn Nebojša Čović, nekadašnji predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, komentarišući najavu iz Prištine o formiranju Kancelarije za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Kurti je, podsetimo, prilikom imenovanja bivše gradonačelnice Preševa Ardite Sinani za savetnicu, rekao da je to prvi korak ka formiranju Kancelarije za Preševo, Medveđu i Bujanovac u okviru kabineta premijera Kosova. Kao i da će ta kancelarija biti u funkciji poboljšanja položaja Albanaca u opštinama na jugu centralne Srbije. 

"Proteklih nekoliko godina sam, a i u poslednje vreme, na osnovu iskustva koje imam sa juga centralne Srbije, upozoravao da predstavnike Prištine ne treba puštati na prostor opština Preševo, Bujanovac i Medveđa. Oni pokušavaju da podbune građane tih opština stalnom i licemernom pričom da navodno predstavnici albanske nacionalne zajednice koji žive u ovim opštinama nemaju prava. To je još jedna prevarna radnja koja nedvosmisleno govori da Prištini nije do mira, nego do konflikta i stalnog klevetanja Beograda i predstavnika Republike Srbije", kaže Čović.

On ukazuje i kako Beograd treba da se postavi prema Sinani.

"Što se tiče dotične gospođe, njen tretman treba da bude od strane Republike Srbije kao i da ne postoji. I mislim da je krajnje vreme da se tim raznoraznim mešetarima iz Prištine zabrani ulazak na prostor centralne Srbije", ističe Čović. 

O tome da li je ovaj potez Kurtija pokušaj da se predstavnici Albanaca sa juga centralne Srbije "uguraju" u dijalog Beograda i Prištine, s obzirom na sve glasnije zahteve da se i o pravima Albanaca iz južnih opština diskutuje u Briselu, jednako kao o Zajednici srpskih opština na Kosovu, Čović kaže da Kurti može da radi šta hoće i da pokušava da "ugura ove ili one", ali da to ne sme i ne može da se dozvoli.

"Njegova priča o reciprocitetu je nešto što je imaginarno i nerealno, imajući u vidu da Kosovo nije država nego je pokrajina Republike Srbije. Međutim, Kurti to očigledno ne radi sam već sa svojim mentorima iz pojedinih međunarodnih struktura, što može da se vidi zapravo i iz najnovijeg predloga koji su doneli savetnici Šolca i Makrona. Naravno, radi se o igri reči, gde je reč priznanje zamenjena nekakvim prihvatanjem nekakve političke i pravne realnosti. To vam govori da od 1999. pa na ovamo određene međunarodne strukture smišljaju raznorazne sporazume kako bi kupili vreme i nas doveli do situacije u kojoj pominju tu i takvu političku i pravnu realnost, koju su oni neprekidno kršeći Rezoluciju 1244 i sve sporazume napravili. To sve govori da se neprekidno radi u ambijentu u kome Albanci i njihovi međunarodni partneri ili mentori igraju neiskrenu i licemernu igru u cilju skoro potpunog etničkog čišćenja Srba sa prostora KiM", zaključuje Čović.