Čović: Nova igra reči - umesto priznanja Kosova, traže prihvatanje realnosti

Nebojša Čović
Izvor: Kurir

Nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović rekao je da ne postoji taj ko bi ispred srpske politike mogao da potpiše prihvatanje nezavisnosti Kosova i dodao da očekuje da će na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom biti reči o francusko-nemačkom predlogu za Kosovo, prenosi RTS.

"Srbija je jasno rekla šta su njene crvene granice: Ustav naše zemlje i Rezolucija 1244. Međutim u svetu gde je međunarodno pravo zgaženo, a mi smo prvi slučaj kada je to urađeno 1999. godine, ništa ne može da bude garancija. Neprekidno vrše pritisak, neprincipijalan pritisak", napomenuo je Čović.

Prema njegovim rečima, iz EU stalno ohrabruju funkcionere da budu hrabri, da donesu hrabre odluke, a takve odluke su protiv nacionalnih i državnih interesa Srbije.

"Dobro je što je Srbija rekla šta su njena ograničenja. Lajčak dolazi da nastavi kompletan scenario koji je i vremenski definisan u naredne dve godine, što se poklapa sa mandatom američkog predsednika Džozefa Bajdena, koji je jedan od tvoraca svega onoga što se nama dogodilo", naglasio je Čović.

Istakao je da Srbija mora da se drži čvrsto, jer, prema njegovim rečima, tražiće sve vrste pukotina.

Na postavljeno pitanje da li će sa Lajčakom biti reči o predlogu nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela  Makrona, Čović je rekao da će se o tome sigurno razgovarati.

"Poštujem ono što je rekao Šolc u Beogradu jer je bio iskren, kada je rekao da nema ulaska Srbije u EU dok ne prizna nezavisnost KiM. Imate novu igru rečima. Nema ništa od priznanja, a nova reč je prihvatanje, prihvatite realnost. Što maltene dođe na isto", rekao je Čović.

On je dodao da će Lajčak raditi na tom predlogu Šolca i Makrona, koji je u domenu nepristojne ponude.

Govoreći o registarskim tablicama, kaže da je to smišljena provokacija da bi se izazvale tenzije između Beograda i Prištine.

"Kurti ne radi ništa sam, kao što ni Plenković ne radi ništa sam - to se dogovara u Briselu", naglasio je on.

Čović je naveo da rukovodstvo mora da se drži Ustava Srbije i dodao da se sve treba povezivati i sa izborima koji će biti održani u Americi.

Napomenuo je da je Srbija prema izveštajima o vladavini prava mnogo ispod Ukrajine i čak ispod Kosova, što je prema njegovom mišljenju, "prosto neverovatno".

"Ne kažem ja da je vladavina prava idealna kod nas. Izveštaj će biti objavljen 24. ili 27 oktobra i to su vidovi pritiska koji će se vršiti", napomenuo je Čović i dodao da su pred Srbijom izazovna vremena.

Čović je dodao da Srbija daje odlične subvencije, dobre cene gasa i struje i da zato dolaze investitori.

"Kada su u pitanju davalja EU, mi smo zahvalni na tome, ali kada bi izračunali kako nama nikada nije otplaćena ratna odšteta za ono što su nam porušili 1999. godine", kaže Čović.

Uvođenje viza je jedna od pretnji, ali ne može da kaže da li je realna.