Čović: Provokacije kosovskih Albanaca su planske, ne treba se pecati na njih

Nebojša Čović
Izvor: RTV Pink

Bivši potpredsednik Vlade Srbije i šef koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović, reagujući na izjavu kosovskog istoričara i publiciste Jusufa Budžovija da je SPC prisvojila hrišćansko nasleđe Kosova, jer su do 1913. godine Albanci bili vladike, rekao je da su te vrste provokacija nastavak nečega što se radi permanentno, da su planske, ali da se na njih ne bi trebalo "pecati", prenosi RTV Pink.

"Te provokacije nisu stihijske, već planske. Imaju određene faze u kojima vrše medijske spinove i zato naši mediji i naša javnost treba da bude veoma oprezna i da se ne 'peca' na te provokacije i spinove", rekao je Čović.

Osvrnuo se i na upokojenje mitropolita Amfilohija i naglasio važnost SPC.

"Zašto toliki napadi godinama unazad na Srpsku pravoslavnu crkvu? Iz prostog razloga jer je to institucija, koja objedinjuje kompletno srpsko nacionalno biće kroz veru, tradiciju. Ona je izdržala sve te napada i ostala je jednstvena", istakao je Čović.

Kaže da je i na Kosovu pokušaj napada na SPC i da to traje već godinama "uništavanjem naših verskih objekata, kao i zatiranjem naše kulture i vere".

"Oni koji vam kopaju groblja, ruše ih i uništavaju, žele da vas satru kao da nismo nikada postojali na tim prostorima",  rekao je Čović.

Kako je dodao, važno je shvatiti da je SPC od izuzetnog značaja za jednistvo i objedinjavanje kompletnog srpskog nacionalnog korpusa, koji je, kako je istakao, na prostorima Zapadnog Balkana veoma ugrožen.

“Oni bi bili najsretniji kada bi Dečane, Gračanicu, uzeli za sebe", rekao je Čović, naglasivši da se na taj način potpuno uništavaju koreni jednog naroda, u ovom slučaju srpskog i da to ne sme da se desi, jer je to gore čak i od NATO agresije.

 

 

Ja
02. Novembar 2020.
Svi znaju za njihove lazi i provokacije zasto teroristima ubicama monstruznim narodu nepravdu dozvole ne mogu da verujem koje nepravde cine!