Čović: Provokacije Prištine mogu da idu u fazama

Nebojša Čović
Izvor: Tanjug

Nekadašnji šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović izjavio je da nakon suspenzije predsednice suda u Severnoj Mitrovici Ljiljane Stevanović ostaje da se vidi da li će uslediti nove provokacije ili će Brisel zaustaviti Kurtijevu ideju provociranja Srbije, prenosi Pink.

"Smena predsednice Osnovnog suda najnovija je provokacija u gomili onih koje se dešavaju u poslednje vreme, mislim da će u dobrom delu ići do kraja", rekao je Čović za Tanjug i dodao da nakon te poruke poslate smenom Stevanović ostaje da se vidi da li će uslediti i ostale smene.

Videćemo da li će ih Brisel zaustaviti, jer tu mogu da "igraju po fazama", rekao je Čović i naglasio da je očekivano bilo da Kurti kaže da ne zna ništa o tome, iako celu ideju provociranja Srbije on sprovodi.

Prema Čovićevim rečima, ostaje da se vidi da li će biti optušteni i policajci koji su bili na sastanku sa predsednikom Aleksandrom Vučićem 22. marta.

"Videćemo da li im je bila dovoljna samo smena predsednice suda, kao poruka, a da je ostalo fingirano po sistemu tzv. disciplinovanja, moguće da će se ići do kraja ako se želi dodatno provociranje i iritiranje Beograda", smatra Čović.

On je ocenio i da sednica Saveta za nacionalnu bezbednost nije bila u funkciji provokacije i izazivanja nemira već stabilizacije i umirivanja srpske zajednice.

Čović je dodao i da Prištini to očigledno nije odgovaralo i da su želeli da srpska zajednica odgovori nekontrolisano, burno i da se napravi incident.
Čović je podsetio da je još pre godinu dana rekao da je Briselski sporazum umro i da je na aparatima.

"To se dogodilo i Srbija bi trebalo da krene u resetovanje svog sistema", rekao je Čović i naglasio da ne treba zaboraviti da Srbija na Kosovu nije imala paralelne već svoje državne institucije, a ako je nešto paralelno to su one u Prištini.