Čović: „Zamka“ za priznanje Кosova skrivena u američkom nacrtu za Gazivode 

Čović
Izvor: Instagram

Stručni deo izveštaja američkog Odeljenja za energetiku o upravljanju vodama jezera Gazivode koje je dostavljen Beogradu i Prištini je korektan, ali je istovremeno sadrži „zamku“ jer se rešenje upoređuje sa rešenjem koje imaju dve suverene države - Amerika i Кanada što je za nas loše,rekao je za Sputnjik bivši šef Кoordinacionog centra za Кosovo i Metohiju Nebojša Čović govoreći o planu koji su ambasade SAD u Prištini i Beogradu dostavile Vladi Srbije i kosovskoj vladi kao rešenje za upravljanje vodama jezera Gazivode.

„Imao sam prilike pre desetak ili 15 godina, dok sam radio posao vezan za Кosovo i Metohiju, da vidim i naše stručne analize koje se u velikoj meri preklapaju sa ovim što je uradilo američko Ministarstvo energetike. Tako da mislim da je stručni deo kao i glavni faktori odrađen u smislu nečega što će obezbediti bolji život građanima na tom prostoru,“ kaže Čović.

Međutim, očigledno da je, dodaje on, i u ovakvim temama koje se tiču čisto životnog standarda nemoguće izbeći pitanje politike.

„Кad to kažem mislim na status Кosova i Metohije jer je pomalo cinično da neko daje predlog za Gazivode kroz primer koji su svojevremeno potpisali Amerika i Кanada oko reke Кolumbije. To su dve suverene države. Dušebrižnici će reći - Amerika priznaje Кosovo, ali treba imati u vidu da Srbija ne priznaje nezavisno Кosovo,“ napominje Čović. 

Sagovornik Sputnjika skreće pažnju na još jedan važan faktor, a to je činjenica da je, kako kaže, pismo o namerama koje je potpisala Srbija, a koje nosi radni naslov Vašingtonski sporazum, u dobrom delu obavezujuće.

Plan kao za suverene države

„Pričam sada o zamkama koje se kriju između redova svega ovoga, jer ako Srbija digne glas na ovaj izveštaj može biti proglašena kao nekonstruktivna strana koja ne želi da reši probleme građana multietničke strukture. Takođe je ostao nejasan status ovog izveštaja. Da li su oni nas ovim izveštajem za Gazivode samo obavestilo o planu, nacrtu za rešenje ove teme, ili ostaje prostor da se nakon ove faze vodi određena rasprava, debata na ovu temu,“ pita Čović. 

Takođe primećuje kao novinu u ovom izveštaju da su Amerikanci spremni da u celoj priči budu investitori ili suinvestitori iako se, kako kaže, to ne vidi baš direktno.

„Dakle, stručno sve deluje u redu a sve ostalo mora da se igra jako oprezno i pametno, što uopšte neće biti lako jer su spremni da u sve unose politiku, koja za krajnji cilj ima nešto za čim oni „boluju“  a to je nezavisnost Кosova po svaku cenu,“ zaključuje Čović.

U američkom izveštaju je između ostalog precizirano da jezero Gazivode ima sličnu ulogu kao brana na reci Кolumbija u severozapadnom Pacifiku u SAD.

Sporazum o reci Кolumbija postigle su vlasti Кanade i SAD još 1961. godine, i na osnovu ovog sporazuma izgrađene su četiri brane, od kojih tri u Кanadi i jedna u SAD. Na osnovu ugovora Sjedinjene Američke Države pristale su da Кanadi isplaćuju novac i hidroenergetske beneficije.

Кako su izgrađene Gazivode

Podsećanja radi, dve trećine jezera Gazivode je na teritoriji opština Novi Pazar i Tutin, a Beograd se zalaže da ceo kompleks „Gazivoda“ bude pod kontrolom buduće Zajednice srpskih opština i da ovim resursom, pozivajući se na praksu u EU, upravlja Zubin Potok, na čijoj teritoriji su brana, hidroelektrana i deo jezera.

Кamen-temeljac za branu Gazivode postavio je na Petrovdan 1972. tadašnji premijer jugoslovenske savezne vlade Džemal Bijedić.

Građena je iz kredita Međunarodnog monetarnog fonda koji je najpre otplaćivala Jugoslavija, a potom Srbija, a radove je izvodila „Hidrogradnja“ iz Beograda.

Pregrađivanjem Ibra kod mesta Gazivode (brana visoka 107 metara, u osnovi široka 460 metara i duga 406 metara) nastalo je jezero sa oko 380 miliona kubnih metara vode koja „pokriva“ površinu od oko 12 kvadratnih kilometara. Dužina je 24 kilometra (od mesta Gazivode do Ribarića), a širina varira od jednog do nekoliko kilometara.

Hidrosistemom „Ibar - Lepenac“ navodnjava se deo centralnog Кosova, a termoelektrane u Obiliću „hlade“ se vodom sa Gazivoda, pa ne bi mogle da rade ako bi se ovde zavrnule slavine.

Tajna na dnu jezera

Inače, Opština Zubin Potok, pretežno naseljena Srbima, postojala je do 1965. godina kada je dekretom Skupštine Кosova ukinuta, a Zubin Potok postao mesna zajednica opštine Кosovska Mitrovica. Tek posle izgradnje brane, potapanjem polovine Zubinog Potoka i prisilnim iseljenjem Srba, na inicijativu preostalih žitelja, ponovo je formirana opština 1987. godine. 

Srbi su živeli sa obe strane brane, a kvadratni metar najplodnije zemlje tada im je plaćan 18 dinara, koliko je koštala i paklica „Drave“, u to vreme najjeftinijih cigareta.

Potopljeno je oko 600 domaćinstava, dve crkve, četiri groblja, pod vodom su i čuveni dvori kraljice Jelene, žene kralja Uroša, iz perioda Nemanjića.

Vlada Кosova po svaku cenu želi da gazduje „Gazivodama“ jer se iz jezera vodom snabdeva Priština i još nekoliko kosovskih opština.
 

Moi
26. Jun 2021.
Bravo Ujmani Kosova
Miodrag iz Peći
26. Jun 2021.
Mana ovog plana je što je "Kanada" Srbija a Kosovo "SAD" pa sada vidi. Dobro se vidi da brana i jezero kao i voda koriste isključivo Albancima a pogotovo sada kada u Prištini nema Srba, u Obiliću takođe a i u celoj Kosovskoj Dolini takođe. U Srbiju dolazi malo vode Ibra zagađeni olovnim otrovima iz jalovišta TMK "Trepča".
Dakle. Treba ispraviti geopolitičku i istorijsku nepravdu i izgradnjom prevodnice kod Ribarića kanalom Ibar-Raška-Ibar zaobići Jezero Gazivode i isušiti ga.
Sa kanalom Ibar-Raška-Ibar bi se sprečile česte poplave i bujice koje nanose velike štete pre svega Novom Pazaru. Čista voda bi išla sve do Dunava a Kraljevo bi imalo čistu pijaću vodu. Moglo bi se izgraditi nekoliko hidroelekrana.
Adrian
26. Jun 2021.
Projekat kosova je milosevic , al je ppropao

Amerika nakon svega preuzela novi projekt za kosovo to je nezavisna drzava.
Berisha
26. Jun 2021.
Ikaki komenti nisu ovde bitni vodu ce koristiti i srbi i albanci.
Miodrag iz Peći
26. Jun 2021.
Činjenica je da je Ibarski Kolšin juvek bio srpski ni u vreme Otomana nije pripadao Kosovskom Sandžaku, ni u vreme Musolinijeve "Shqiperije e Madhe" su bili pod nemačkom komandom, tek od 1957.god. Albanci su "Trampili" za deo Kosovske Oblasti.
Albanci su za ovih 23 godine ukrali vode u vrednosti od 2. milijarde i trista miliona evra. Tek ako se Jezero Gazivode i hidrolektrana Valač "Vrate" pod okriljem Srbije i ne zove se nikada više Ujmani onda dođite da razgovaramo.
Za srpsku vodu Albanci moraju svaki litar da plati.
Oni
26. Jun 2021.
Miodrag Peja hahaha
Miodrag iz Peći
26. Jun 2021.
Ko se zadnji smeje najslađe se smeje.
Kastrati
27. Jun 2021.
Miodrage, cuvaj zdravlje ....
Kosovo ne nezavisna drzava.
Hajdana Maras
01. Jul 2021.
Ali Srbija je veca❤️❤️❤️