Ćuni: Odluke Vlade koje nisu koordinisane sa saveznicima štetne po Kosovo

Anton Ćuni
Izvor: Gazeta Express

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Anton Ćuni ukazao je u izjavi za Gazetu Blic, a povodom upozorenja američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera da su SAD zabrinute zbog odluke u vezi sa upotrebom dinara, da događaji iz prošlosti pokazuju da su odluke Vlade Kosova koje nisu u skladu sa stavovima saveznika - štetne za Kosovo.

Podsetio je da su Kosovu čak zbog takvih odluka uvedene i sankcije.

"Događaji i iskustva iz prošlosti nam pokazuju da odluke i postupci Vlade, koji su u suprotnosti sa stavovima naših saveznika, stvaraju loše mišljenje o Kosovu, a dovode i do uvođenja sankcija i isključenja iz međunarodnih događaja, kao što je vežba 'Branilac 2023'. Takođe, ova odstupanja od osovine Moskva-Beograd shvaćena su kao dobra prilika za destabilizaciju bezbednosne situacije na Kosovu i regionu, o čemu je svedočio i upad terorističkih i paravojnih formacija na severni deo Kosova", kazao je Ćuni.

Ističe da Vlada mora da koordiniše sa međunarodnim partnerima donošenje značajnih odluka za nacionalnu bezbednost.

"Zbog toga, svaka akcija Vlade Kosova od značaja za nacionalnu bezbednost treba da bude dobro koordinirana sa našim strateškim partnerima, a posebno sa SAD, koje svojim kapacitetima mogu da upravljaju najsloženijim situacijama", kazao je Ćuni.