Da bi Osmani bila izabrana, za kandidata Bejtu ne smeju da glasaju oni koji su ga predložili

Vjosa Osmani
Izvor: Reporteri

Mimoza Kusari-Lilja šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja predstavila je dva kandidata za predsednika na predstojećem glasanju, Vjosu Osmani i Nasufa Bejtu, prenosi Ekonomia Onlajn.

Zanimljivo je da su u pitanju ličnosti sa iste izborne liste, pošto najveći deo opozicije ne želi da učestvuje u glasanju.

Posebnu bizarnost procesu glasanja za predsednika Kosova daje činjenica da su kandidati morali da dobiju potpise 40 poslanika u parlamentu da bi se predlog stavio na glasanje, što Samoopredeljenju nije bio problem jer ima 58 predstavnika, ali će prilikom glasanja u parlamentu biti zanimljivo.

Naime, pošto je nemoguće da bilo ko od kandidata u prva dva kruga dobije potrebnih 80 glasova, za izglasavanje u trećem krugu neophodan je 61 glas, što praktično znači da, kako bi pobedila Vjosa Osmani, za kandidata Bejtu niko od njegovih stranačkih kolega, pa ni oni koji su ga predložili za visoku funkciju, ne bi smeo da glasa.

U svakom slučaju, još vlada i velika neizvesnost da li će svi poslanici DSK biti u parlamentu tokom glasanja, kako bi bio ispunjen neophodan uslov o prisutnih 80 članova Skupštine.