Da li će bivšim vođama OVK odobriti kućni pritvor?

Hag
Izvor: Ekonomia Online

Stručnjaci za rad Specijalnog suda za zločine OVK smatraju da su se stekli potrebni uslovi da se optuženim bivšim čelnicima - Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju omogući izlazak u kućni pritvor, prenosi Reporteri.

Zahtev za puštanje u kućni pritvor bivši čelnici OVK koji se nalaze u pritvoru u Hagu više puta su tražili, ali je sudija za prethodni postupak Nikolas Giju to odbacivao.

Ipak, nakon odluke Apelacionog suda da poništu odluku sudije za prethodni postupak Nikolasa Gijua, čini se da je njihovo puštanje u kućni pritvor izvesnije, piše prištinski portal.

Advokat Artan Ćerkini smatra da je odobrenje zahteva očekivano.

"Nakon ove sudske odluke kućni pritvor je vrlo moguć. Sudija za prethodni postupak treba da zatraži od kosovske policije odgovor da li je u stanju da ispuni uslove koje je postavio sudija za prethodni postupak, ako on odluči da se mera hapšenja zameni kućnim pritvorom”, rekao je Ćerkini za RTV Dukađini.

Kosovska policija izrazila je spremnost da izvrši naloge Specijalizovanih veća u Hagu za zaštitu lidera OVK, ako se to od njih traži, prenela je sinoć Gazeta ekspres.

Nakon što je u medijima objavljeno da kosovska policija nije dala dovoljne garancije za zaštitu lidera OVK, koji su Hagu, policija je navela da je posvećena ispunjavanju svih zakonskih obaveza iz svog mandata i da ima kapacitete da ispuni zahteve Tužilaštva, Suda ili Specijalizovanih veća.

Stručnjaci
07. Oktobar 2021.
Stručnjaci?