Dačić: Bez velikih očekivanja od dijaloga, zbog ponašanja Kurtija i međunarodne zajednice

Ivica Dačić
Izvor: Print Screen B92

Bilo bi dobro kada bi došto do napretka u sutrašnjem dijalogu u Briselu, ali naše nade nisu prevelike, upravo zbog Aljbina Kurtija, ali i zbog nespremnosti Zapada da izvrši dodatni pritisak na njega da krene putem dalje normalizacije odnosa, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Razgovarati se mora, Srbija će, kao i do sada, biti konstruktivni deo dijaloga. Mi želimo uvek da razgovaramo i nismo povukli nijedan potez koji bi vodio zaoštravanju situacije“, rekao je Dačić za B92.

Ukazao je da je problem u tome što Zapad ne shvata da je način Kurtijevog i delovanja njegovih saobraca – nasilno sprovođenje njihovih ciljeva, bez obzira na to šta taj Zapad misli.

„Oni su još od ’90-ih govorili da im ni SAD ni EU neće doneti nezavisnost, već samo oružje. Oni žele da se to pitanje reši silom, tako što Srba neće biti na Kosovu. Zato traže od međunarodne zajednice da pritisne Srbiju da prizna Kosovo. Oni ne prihvataju da je dijalog statusno neutralan. Potpuno ga drugačije shvataju. Zato i nema uspešnog dijaloga, jer uvek sledi neka nova eskalacija“, primetio je Dačić.

On je konstatovao i da međunarodna zajednica ne želi oštrije da se odnosi prema Prištini i da se veštački pravi simetrija krivice, koja ne nepostoji.

Rotove izjave ne čude, on je jedan od glavnih promotera Prištine

Komentarišući izjave predsednika spoljnopolitičkog odbora nemačkog Bundestaga Mihaela Rota, Dačić je rekao da njegove izjave ne čude, jer je to čovek koji odavno govori u prilog kosovske nezavisnost, što je, podseća, činio čak i u Beogradu.

„Rot pripada kurgu ljudi koji su glavni promoteri Prištine i shodno tome služi da propagdanistički obrazloži i opravda sve što radi Priština i da osmišljava napade na vlast u Srbiji i na Srbe na KiM. Ovakve izjave ne treba da čuje“, istakao je Dačić.

Naveo je da takvim porukama, zapadni političari ne samo da brane Prištinu, već brane sebe i svoju politiku koju su vodili ’90-ih godina, podsetivši na ulogu Nemačke u raspadu SFRJ i promeni granica.

„Sada se prave da to ne postoji i žele da kažu da je to bilo logično i opravdano, da je to drugačije od nekih drugih primer... Danas kažu da je Kosovo slučaj ’sui generis’ i da nema veze sa separatizmima širom sveta“, pojasnio je šef srpske diplomatije.

Na pitanje da li je Rotov stav, i stav zvaničnog Berlina, Dačić je ukazao da se za takve izjave uvek kaže da ih je rekao neki parlamentarac i da to nije zvačni stav neke zemlje, ali je problem što nakon toga ne uslede poruke koje govore suprotno.

„Isto kaže i Forin ofis, za izjave Ališe Kerns o SPC, ali posle toga nema zvanične izjave koja govori suprotno. A, meni su u Forin ofisu rekli da nemaju potvrdu za to što ona govori...“, kaže on.

Zato se, kaže, za Rotove izjave ne može reći da je to zvaničan stav Berlina, ali da to jeste refleksija nemačke politike.

Nijedan potez Srbije neće biti protiv interesa Srba na Kosovu

Govoreći o pojedinim izjavama da bi Vučić mogao da „izda Kosovo“ sprovođenjem Ohridskog sporazuma „što nisu učinili ni Tadić ni Koštunica“, Dačić je rekao da su takvi navodi – gluposti.

„Ako govorimo tako, u vreme Tadića i Koštunice je došlo do proglašenja nezavisnost Kosova. Ako se sećate u prvoj ili za prvih nekoliko godina je više od 80 zemalja priznalo Kosovo. To se desilo u vreme tadašnje vlasti. Ništa nakon 2011. godine nije vodilo pogoršavanju položaja i spoljnopoliitčke pozicije Srbije, koja je bila naročito loša posle savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde, koje Priština koristi za legitimizaciju nezavisnosti“, naveo je Dačić.

Sve što je preduzeto posle 2012. je vraćanje te priče za sto, dodao je Dačić.

„U početku niko nije govorio o statusnim pitanjima, a sada svi kažu da Ohridski sporazum nije o priznanju već o normalizaciji odnosa. Alternativa razgovorima je da i mi budemo proglašeni delom za krivce, što nije dobro za Srbe na Kosovu“, naveo je on.

Dačić je naglasio da nijedan potez neće bit protiv vitalnih interesa srpskog naroda.

„Da smo hteli da izdamo Kosovo, znate koliko je bilo prilika za tako nešto...“, rekao je Dačić.

Zato je, kaže, važno da se u promenjenim međunarodnim okolnosima, uz rat u Ukrajini, pregrupisavanje u međunarodnim odnosima, kada se na Srbiju vrši pritisak da se opredeli,  Kosovo ne oseća moćnim, već da se pita Srbija.

„Potpuno je drugi okvir u kojima se vode razgovori i te optužbe da neko mora da ispuni nešto pa će biti ili neće biti izbora, su smešne“, rekao je Dačić.