Dačić četvrtog dana u Njujorku sa ministrima spoljnih poslova Jamajke, Kazahstana i Palaua

Ivica Dačić i Murat Nurtleu
Izvor: MSP Srbije

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se na marginama generalne debate 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sa ministrima spoljnih poslova Jamajke, Kazahstana i Palaua.

U razgovoru sa ministarkom spoljnih poslova Jamajke Kaminom Džonson Smit, Dačić je izrazio spremnost za unapređenje sveukupnih odnosa i saradnje u oblastima od obostranog interesa, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Dačić je iskoristio priliku da Smit uputi poziv da poseti Srbiju.

"Na sastanku sa kolegom iz Kazahstana Muratom Nurtleuom, Dačić je istakao opredeljenje Srbije za dalji razvoj bilateralnih odnosa i saradnje sa prijateljskim Kazahstanom, kao i za intenziviranje političkog dijaloga", dodaju iz tog ministarstva.

Dačić je na sastanku sa ministrom inostranih poslova Palaua Gustavom Aitarom izrazio zahvalnost za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

"Dačić je na sastanku sa MIP Palaua rekao da nas raduje što je prijateljski Palau, rukovodeći se principima međunarodnog prava, odlučio da povuče priznanje tzv. Kosova, što vidimo kao istinsku podršku suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Republike Srbije", navodi se u saopštenju.

Ranije, Dačić je učestvovao na radnom doručku Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u organizaciji predsedavajuće Severne Makedonije, što je bila prilika za razmenu mišljenja o svim aktuelnim pitanjima, a tokom dana imao je i istupanja na Sastanku na visokom nivou grupe prijatelja Alijanse Civilizacija i na Pripremnom ministarskom sastanku za Samit o budućnosti.

Pored ovih sastanaka, Dačić je imao priliku za kratke susrete i razmenu mišljenja sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, evropskim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, američkim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, ministrom spoljnih poslova Izraela Elijem Koenom, ministrom spoljnih poslova Turske Hakanom Fidanom, ministrom spoljnih poslova Eritreje Osmanom Salehom Mohamedom.