Dačić: Eliminacija uzroka vodi do deeskalacije na Kosovu

Ivica Dačić
Izvor: Hepi televizija

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da "eliminacija uzroka poslednjih događaja na Кosovu i Metohiji može da dovede do deeskalacije situacije", prenosi RTV.

Dačić je istakao da je jasno šta su Srbi na Kosovu tražili i šta je uslov da se dođe do rešenja problema, a to je da se prestane sa povlačenjem jednostranih poteza, kako bi se nastavilo sa ozbiljnim dijalogom, da se puste uhapšeni Srbi, da nema tajnih spiskova za hapšenje.

On je istakao da Srbi ne žele da budu incidenata, već deo mirnog rešenja.

"Ne možete, dok se hapse Srbi i dok se odbija sprovođenje sporazuma, da se govori o novom sporazumu", rekao je Dačić novinarima u Ministarstvu spoljnih poslova, posle sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Slovenije Tanjom Fajon.

Dačić je podvukao da je Aljbin Кurti u ovom trenutku najveća pretnja za mir i stabilnost, jer izaziva pojedinačne incidente.

Odgovarajući na pitanje šta će dalje uslediti imajući u vidu da je Kurti izjavio da uklanjanje barikada ne može da prođe bez žrtava, Dačić je kazao da su sva dešavanja na Кosovu posledica nepoštovanja Briselskog sporazuma.

To je, kako je rekao, uzrok svega što se dešava, uključujući i barikade koje, kaže, nisu postavljene da se omete saobraćaj, već su deo političkog protesta zbog neispunjavanja i narušavanja tog sporazuma.

Podsetio je da Srbima na Kosovu nije bilo omogućeno da glasaju na referendumu, da glasaju na izborima, te da je na sever poslata kosovska policija što je suprotno dogovoru iz Brisela.