Dačić i Loke Rasmusen: Kfor od vitalnog značaja za očuvanje bezbednosti na Kosovu

Ivica Dačić i Lars Loke Rasmusen
Izvor: Kosovo Online

Kfor je od vitalnog značaja za očuvanje bezbednosti na Kosovu, saglasili su se danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar inostranih poslova Danske Lars Loke Rasmusen.

"Kfor je od vitalnog značaja za očuvanje sigurnog i bezbednog okruženja, a nedavni dogadjaji to samo potvrdjuju. Danska će nastaviti da pruža podršku Kforu, istakao je Loke Rasmusen na zajedničkoj pres koneferenciji sa Dačićem u Beogradu.

On je naveo da želi da ohrabri obe strane da rade na deeskalaciji, te dodao da veruje da će se Srbija konstruktivno angažovati po tom pitanju.

"Nadam se da rešenje moze uskoro da bude pronađeno, situacija na severu Kosova je alarmantna. Napad ovog vikenda prati ničim izazvane i neprihvatljive napade na Kfor ranije, u maju“, rekao je Loke Rasmusen.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić već preneo pogled Beograda na situaciju na Kosovu, uz želju da se sačva mir.

"Želimo da se sačuva mir, da se spreči gubljenje ljudskih zivota. Želimo da se u tom pogledu objektivno sagledava situacija i uzroci svih problema, a to su nepoštovanje i neispunjavanje Briselskog sporazuma postisanog jos pre 10 godina, uz garanciju EU“, rekao je Dačić.

Naglasio je da to, pre svega, znači formiranje Zajednice srpskih opština, koja podrazumeva da na severu budu srpski policajci, odnono Srbi koji zive na Kosovu.

"Isto tako, znači i da ne bi trebalo da bude dozvoljen dolazak albanskih policijskih i vojnih snaga na sever Kosova, bez odobrenja Kfora. To bi, uz veću bezbednosnu ulogu Kfora, omogućilo očuvanje mira i pokušaje da se dođe do normalizacije stanja“, istakao je Dačić.

Kada je reč o ratu u Ukrajini, Loke Rasmusen je naveo i da će Danska nastaviti da podržava Kijev, slanjem oružja, humanitarne pomoći, pružajući političku i svaku drugu vrstu podrške.

"Sve to na osnovu poštovanja teritorijalnog integriteta Ukrajine“, rekao je Rasmusen i dodao da ceni doprinos Srbije podršci Ukrajini.