Dačić i Sakelaropulu: Hvala Grčkoj na principijelnoj podršci suverenitetu Srbije

Ivica Dačić sa predsednicom Grčke
Izvor: Twitter

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas tokom svoje zvanične posete Grčkoj sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu, sa kojom je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa, evropskom putu Srbije, aktuelnoj situaciji u regionu, ali i projektima i planovima za prevazilaženje energetske krize. 

Predsednica Sakelaropulu izrazila je čestitke prvom potpredsedniku Vlade i ministru spoljnih poslova Srbije Dačiću povodom nedavnog stupanja na novu dužnost i rekla da joj je da drago što je njegova prva zvanična poseta upravo Grčkoj. 

Dačić i Sakelaropulu su se saglasili da su bilateralni odnosi dve zemlje na izuzetno visokom nivou, kao i da će nastaviti zajednički da rade na njihovom dodatnom unapređenju.

Dačić je takođe izrazio nadu da će se u bliskoj budućnosti realizovati četvrti redovni sastanak Visokog saveta za saradnju između dve zemlje, zahvaljujući kojem je ista podignuta na nivo strateškog partnerstva, kao i poseta predsednice Grčke našoj zemlji, s obzirom da ima otvoren poziv. 

Govoreći o evropskom putu naše zemlje, šef srpske diplomatije je naglasio da to ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, dodavši da u aktuelnoj geopolitičkoj situaciji naša zemlja ostaje podjednako posvećena očuvanju teritorijalnog integriteta i poštovanju međunarodnog prava.

Ministar Dačić je još jednom zahvalio predsednici Sakelaropulu na podršci Grčke suverenitetu Srbije i dodao da je za nas takav dosledan stav od ogromnog značaja.

Sagovornici su se takođe složili da Evropa prolazi kroz jednu od najtežih energetskih kriza u istoriji i da zajednički projekti, poput izgradnje gasnog interkonektora, predstavljaju siguran način za stabilno snabdevanje ovim energentom. 

U tom kontekstu, sagovornici su podvukli da zajednička borba za energente predstavlja imperativ ne samo za zemlje regiona, već i za sve evropske zemlje koje su bez izuzetka pogođene negativnim efektima trenutne krize.