Dačić: Istrajaćemo na poštovanju principa zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta

Generalna skupština UN
Izvor: Instagram

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je za Kosovo onlajn da će Srbija u Ujedinjenim nacijama, što će biti potvrđeno i govorom predsednika Aleksandra Vučića pred Generalnom skupštinom, istrajati na poštovanju principa zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemalja.


Dačić je ukazao da su, slušajuči diskusije u UN, on i predsednik Vučić komentarisali upravo to – da se čuje kako se u načelu svi zalažu za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a da su baš ti koji o tome govore - narušili teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, priznajući Kosovo.

"Onda vi postavite to pitanje, i shvatite da je reč o dvostrukim standardima i da se na takav način nikada neće postići pravedan međunarodni položaj", primetio je Dačić.

Istakao je da to za Srbiju znači samo da mora da bude svesna dvostrukih standarda.

"Zato ćemo morati da budemo spremni da koristimo naše agumente i to će predsednik Vučić u svom govoru u četvrtak i da potvrdi. Istraćajemo na poštovanju principa zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta, spremnosti za razgovor i postizanje kompromisa, uz apsolutno protivljenje nepoštovanju međunarodnog prava i Rezolucije 12 44. a naročito protiv pretnji pogromom Srbima na Kosovu i Metohiji", poručio je Dačić.

Kada je reč o predlogu generalnog sekretara UN Antonia Gutereša o reformi Saveta bezbednosti, Dačić smatra da sada nije vreme za tako nešto, jer ne postoji saglasnost o tom pitanju.

"Postojanje bilo kakve međunarodne organizacije bolje je nego da nema nikakve. Mora se težiti postizanju konsenzusa oko promena u UN, a ne da neko misli da može bez dijaloga, silom da uspostavlja neka nova struktura u kojoj neće biti sve države. Ujedinjene nacije su i napravljene da ne bi bilo više ratova u svetu“, zaključio je Dačić.