Dačić: Izručenje Radoičića Prištini nije moguće, sudiće mu se pred domaćim sudovima

Beograd_231128_intervju_Ivica Dačić 05
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je, komentarišući Interpolovu poternicu za bivšim potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem, da je izručenje Radoičiča Prištini nemoguće, prenosi Danas.

Dačić ukazuje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije već potvrdio da je istraga protiv Radoičića u toku, kao i da će se postupak voditi isključivo pred domaćim sudovima.

"Predsednik Vučić je rekao da je istraga protiv Radoičića u toku i svi sudski procesi će se voditi pred domaćim sudovima. Nemoralno je da vlast u Prištini, koja je došla iz šume, iz OVK, proglašava srpski narod za teroriste", rekao je Dačić.

Na pitanje da li je za sve probleme s kojima se suočava srpska zajednica jedini krivac kosovski premijer Aljbin Kurti, a da vlast u Beogradu na čelu s predsednikom Vučićem ne snosi nikakvu odgovornost, Dačić je rekao da je za sve probleme Srba na Kosovu kriva vlada Aljbina Kurtija, ali i ranijih kosovskih premijera koji nisu primenjivali Briselski sporazum.

"Odgovorna je i međunarodna zajednica koja misli da može da nas prevari time što smo potpisali Briselski sporazum. Oni sada kažu da nema sprovođenja Briselskog sporazuma bez prethodnog priznanja nezavisnog Kosova. To je za nas neprihvatljivo", rekao je Dačić za Betu.

Upitan da li je i šta Briselski sporazum doneo srpskoj zajednici na Kosovu, Dačić je kazao da je taj sporazum doneo deset godina mira.

"Deset godina nismo trpeli pritiske da moramo da priznamo Kosovo. Nažalost, međunarodna zajednica je pokazala da nema kredibilitet da Prištinu natera da ispuni obaveze iz sporazuma. Srpska zajednica nije u teškoj poziciji zbog Briselskog sporazuma, nego zbog Kurtijevog nepoštovanja sporazuma. Stav Prištine je da ne primeni ništa što ne odgovara njihovom konceptu nezavisnosti", naglasio je on.

Komentarišući odluku Srpske liste da Srbi napuste kosovske institucije, Dačić je kazao da je to bila reakcija na maltretiranje i nedostatak bezbednosti i da je ta odluka bila ispravna jer je ukazala na probleme koje je stvorila Kurtijeva politika.

Za Ohridski sporazum Dačić je kazao da je predsednik Aleksandar Vučić izuzeo svoju saglasnost vezano za delove koji se mogu protumačiti kao defakto ili de jure priznanje Kosova.

"Mi nikada nismo prihvatili Ohridski sporazum u celini. Predsednik Vučić je rekao da na Kosovu i Metohiji prvo treba da se formira ZSO, pa onda možemo da razgovaramo o svemu", istakao je on.

Upitan šta je, nakon prihvatanja francusko-nemačkog plana, kao šef diplomatije uradio na otpriznavanju nezavisnog Kosova, Dačić je rekao da se taj proces nastavlja, ali da se o tome ne govori javno.

"Proteklih godina je 28 zemalja povuklo priznanje Kosova i mi ćemo tu politiku nastaviti", poručio je Dačić.