Dačić: Kurtiju je propao dan ako ne izazove neki incident, Srbi se bore za golu egzistenciju

Ivica Dačić
Izvor: Print Screen/RTS

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je da Priština ne želi nikakvo međunarodno prisustvo na Kosovu i Metohiji, kao i da Srbi moraju biti mudri i da ne smeju praviti neprijatelje od međunarodnih misija, prenosi Pink.

"Kurtiju kao da je propao dan ili nedelja ako ne izazove neki novi incident. Oni su i juče obavestili međunarodnu zajednicu, odnosno zemlje članice EU o hapšenju njihovih policajaca. Naravno, poslali su neke karte kao da se to desilo na njihovoj teritoriji", naveo je Dačić.

Kako je dodao, oni su nezadovoljni što međunarodna zajednica nije osudila Srbiju.

"Cilj njihovog delovanja je da se izazovu incidenti i reakcija Srba na Kosovu i Metohiji, sukob Srba sa Kforom kako bi međunarodna zajednica reagovala oštro prema Srbiji. Mislim da smo 'doterali cara do duvara', odnosno da smo došli do kraja", rekao je Dačić, i dodao da nema više povratka, a nema ni gde dalje.

Kaže da su Srbi prinuđeni da se bore za golu egzistanciju. 

"Ovde nije reč o političkom nadmetanju, političkim prepucavanjima da li će Srbi politički da se organizuju, da imaju određeni broj poslanika ili odbornika, već je reč o fizičkom opstanku ljudi, hapšenjima, pucanjima na ljude, narušavanja osnovnih ljudskih prava", istakao je Dačić.

Osvrnuvši se na zabranu ulaska srpske robe na Kosovo, ministar je rekao da ne zna da se negde danas u 21. veku tako nešto dešava i da li neko u svetu pomišlja na tako nešto.

Dačić je podvukao da Priština ne želi nikakvo međunarodno prisustvo na Kosovu i Srbi tu treba da budu mudri i da ne prave od međunarodnih misija neprijatelje, iako znamo da nisu nepristrasni.

"Moramo da znamo da Priština hoće sve da ih otera sa Kosova i da preuzme vršenje vlasti u pojedinim oblastima", naglasio je Dačić, i istakao da bi oni najviše voleli da se sprovede neka vrsta "kosovske Oluje".

Govoreći o hapšenju kosovskih specijalaca, ministar je naveo da su oni nađeni na teritoriji centralne Srbije i dodao da na to ne da nemaju pravo, nego su u teškom krivičnom delu, a za opravdanje mogu da koriste bilo kakve izgovore.