Dačić: Na današnji dan pre 16 godina srušen međunarodno-pravni poredak

Beograd_231128_intervju_Ivica Dačić 05
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ukazao je da je 17. februar dan kada je srušen međunarodno-pravni poredak.

Dačić je istakao da je proglašenjem kosovske nezavisnosti ozvaničena politika dvostrukih standarda u tumačenju principa zaštite teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država, članica Ujedinjenih nacija. 

"Šta slavi Priština i na čemu im čestitaju države koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, koju je Narodna skupština Srbije proglasila pravno ništavnom? Današnji dan, 17. februar, je dan kada je srušen međunarodno-pravni poredak i kada je ozvaničena politika dvostrukih standarda u tumačenju principa zaštite teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država, članica Ujedinjenih nacija", poručio je Dačić.

Kako su saopštili iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije Dačić je istakao da je to je pokušaj legalizacije viševekovnog etničkog čišćenja srpskog naroda. 

Prema njegovim rečima toga je svesno i 109 država od ukupno 193 članice UN, koje nisu priznale ovaj jednostrani i nelegalni akt. 

"Uz ogromnu podršku zapadnih velikih sila, zloupotrebljavajući i religijski muslimanski faktor, Priština nije uspela za ovih 16 godina da dobije međunarodno priznanje, niti će ga dobiti. Umesto čestitki, trebalo bi da ih bude sramota da podržavaju režim u Prištini, koji i dalje ubija jedan slobodarski i junački narod u srcu Evrope", naglasio je Dačić.

Srbija je, poručuje, opredeljena za mir i dijalog, ali nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, braneći time i osnovne principe međunarodnog prava. 

"Istovremeno, kao što mi poštujemo teritorijalni integritet svih zemalja na svetu, očekujemo da svi poštuju i teritorijalni integritet Srbije, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija," zaključio je Dačić.