Dačić: Nisam optimista da se sa Kurtijem mogu postići dogovori u Briselu

Ivica Dačić
Izvor: FoNet

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da nije optimista da sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem mogu da se postignu dogovori tokom razgovora u Briselu.

Dačić je za televiziju Prva izjavio da ne očekuje da će se nešto spektakularno desiti u pozitivnom smislu.

„U negativnom se može svašta očekivati. To nije ništa novo, od 2012. godine svi razgovori koji su vođeni u Briselu na svakom sastanku su počinjali od genocida i ratne štete“, kazao je Dačić.

Dačić je rekao da su izjave Kurtija performansi namenjeni za unutrašnje političko tržište, ali da imaju i određjenu podršku na zapadu.

Na pitanje da li će na sastanku u okviru dijaloga Beograda i Prištine koji se danas održava u Briselu biti nastavak tog dijaloga ili „razgovor o dijalogu“, kako je najavljivao Kurti, i da li to može da znači da neće biti više aktuelni do sada postignuti sporazumi, Dačić je odgovorio da bi „bilo obesmišljavanje dijaloga“, ako bi on svaki put počinjao iz početka.

„Zašto bi vodili dijalog ako ga svaki put počinjemo iz početka“, naveo je Dačić.

On je na najave kosovskog premijera da će tužiti Srbiju zbog "genocida“ rekao da na Kosovu „nije bilo genocida“, kao i da za tužbu nema pravnog osnova, zato što u vreme na koje bi se ta tužba odnosila ni po njihovim stavovima "Kosovo nije postojalo kao država“.

Na sastanku u Briselu učestvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti, a posredovaće visoki predstavnik EU Đuzep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.