Dačić: Priština će pre da otvori ambasadu na Mesecu nego u Beogradu

Ivica Dačić na Bledskom forumu
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, reagujući na to što se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Kosova, u rubrici ambasade navodi i Srbija, naglasio je da će Priština pre otvoriti ambasadu na Mesecu nego u Beogradu.

Dačić je naveo da je to brutalna laž i istakao da Priština nema, ne može da ima, niti će ikada imati svoje diplomatsko predstavništvo u Beogradu, bez obzira kako oni to pokušavali da predstave svojoj javnosti. 

"U Beogradu su akreditovana 72 strana diplomatsko-konzularna predstavništva na nivou ambasada, koje predstavljaju suverene i nezavisne države, što samoproglašeno Kosovo nije, niti će ikada biti", naglasio je šef srpske diplomatije. 

Dodaje da su Beograd i Priština tokom tehničkog dijaloga, koji se vodi od 2008. godine, dogovorili upućivanje oficira za vezu, koji se fizički nalaze u prostorijama delegacija EU u Beogradu, odnosno Prištini. Oficiri za vezu nemaju diplomatski status, precizira Dačić i dodaje da oni ne predstavljaju uvertiru za otvaranje ambasada, već imaju zadatak da pomažu u međusobnoj komunikaciji i da nadgledaju sprovođenje postignutih dogovora.

"Nikada nije bilo govora o otvaranju bilo kakvih ambasada ili davanju nadležnosti koje imaju ambasade. I da se nadovežem na ovaj naučno-fantastični duh iz Prištine, želim da im poručim da će pre da otvore ambasadu na Mesecu nego u Beogradu", naglasio je Dačić.