Dačić sa Sijartom: Mađarska će glasati protiv članstva Kosova u Savetu Evrope

Ivica Dačić i Peter Sijarto
Izvor: Instragram/Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je, nakon telefonskog razgovora sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom, da će ta zemlja glasati protiv članstva Kosova u Savetu Evrope.

Dačić je na svom Instagram profilu naveo da je sa Sijartom imao sadržajan telefonski razgovor u kome je ministru spoljnih poslova Mađarske preneo da se Srbija kontinuirano zalaže za deeskalaciju, očuvanje mira i stabilnosti u regionu, kao i za poštovanje ranije postignutih dogovora.

“Ministar Sijarto mi je ponovio da je Mađarska zainteresovana za uspeh dijaloga Beograda i Prištine, ali da stalna namera Kosova da se pridruži međunarodnim organizacijama ne pomaže ovom procesu i potvrdio da će Mađarska glasati protiv u Komitetu ministara Saveta Evrope u vezi sa članstvom Kosova i da neće podržati rezoluciju o Srebrenici u UN, kao i nijedan predlog koji bi doveo do dalјe eskalacije tenzija u regionu”, naveo je Dačić.

On je dodao da je razgovarano i o procesu integracija Srbije u Evropsku uniju, što, kako je ocenio, ostaje prioritetni cilј spolјne politike Srbije.